Mostarski zatvorenici proizvedu 10 tona krumpira, tri tone rajčice, krastavaca...'

Mostar, zatvor
Niste znali? Da, zatvorenici u Mostaru proizvode hranu, a otkrili smo i kako. Zanimalo nas je kakvi su uvjeti boravka, kako zatvorenici provode dane, kako to da se bave poljoprivredom... Zatražili smo da nam se omogući posjet ovoj zatvorskoj jedinici, a uz slanje zahtjeva, to nam je u vrlo kratkom roku i odobreno.

Prostrane njive o kojima se brinu zatvorenici ovog zatvora već se spremaju za prvu sadnju raznih vrsta voća i povrća. Još se samo čekaju prvi sunčani dani. - Pripreme za prvu ovogodišnju sadnju teku već neko vrijeme, ali ne možemo protiv vremena, kazao je zatvorenik Ibro pokazujući rukom na dva velika staklenika oko kojih zatvorenici obavljaju završne pripreme za sadnju. Kazneno-popravni zavod u Mostaru onima koji ovdje služe kaznu pruža posebne mogućnosti, kazao nam je Boris Džeba, pomoćnik ravnatelja mostarskog zatvora. Borisov kolega Oliver Marinčić dodao je kako je riječ o jednoj vrsti resocijalizacije u kojoj se zatvorenici imaju priliku baviti različitim aktivnostima. - Svaki od njih dobije neki posao i zaduženja, a to može biti plastenička ili izvanplastenička proizvodnja. Neki od njih su zaduženi za kokoši, a drugi su pak u odjelu za bravariju, pričaju nam Oliver i Boris na samom početku razgovora dok zajedno s njima i zatvorenicima obilazimo ovo pravo malo poljoprivredno imanje u srcu Mostara. Sve nas je zanimalo, koliko ih je, što rade, kako, koja je razlika između zatvorenika koji borave ovdje i u zatvoru koji se nalazi u Šantićevoj ulici u Mostaru.

Moraju biti uzorni i...

Objasnili su kako ovdje imaju pravo boraviti samo osobe s malim zatvorskim kaznama i one kojima je ostalo malo do kraja odsluženja iste, ali naravno, dodaje Boris, prije nego dođu tu, potrebno je ispuniti sve uvjete i proći kroz određene procedure i provjere. Tek ako i kada to zadovolje, mogu tu i boraviti. Na pitanje koliko se zatvorenika brine o poljoprivrednoj, odnosno njihovoj maloj gospodarskoj jedinici, Oliver je kazao da ih je trenutačno osam, izmešu ostalog piše Večernji list.