FOTO  Mostarske mažoretkinje sudjelovale na velikoj turneji u Francuskoj i Belgiji

Mostarske mažoretkinje, turneja

Riječ je o festivalu „divovskih figura“ u gradu Douai u regionu Nord-Pas-de-Calais na kojem sudjeluju brojni umjetnici iz cijeloga svijeta kao i mnoge masivne figure likova iz lokalnih legendi koji sudjeluju ulicama i koje se slave kao 'počasni gosti' na proslavama diljem grada .

Divovi su važna tradicija u Douaiju i njihova važnost znači da su gotovo smatrani pravim ljudima. Dio su flamanske tradicije uvezene iz Španjolske i Portugala koja se još uvijek slavi i preko granice u Belgiji.
Tim povodom se svake godine organiziraju veliki festivali na kojima sudjeluje veliki broj umjetnika iz cijelog svijeta i smatra se jednim od najvećih festivala u godini.

Na ovoj turneji sudjelovali smo skupa sa Duvačkim orkestarom-KUD Željezara Zenica sa kojima imamo izvrsnu suradnju već dugi niz godina a na ovom festivalu smo bili jedini predstavnici Bosne i Hercegovine .
Ulicama i trgovima grada Douai su se slijevale rijeke sudionika- umjetnika, svirača ,plesača i ogromnih skulptura koje se za svaku godinu iznova izrađuju samo za ovaj karneval a rijeke oduševljene publike uz ovacije dočekuju grupe koje prolaze.
Na ovaj način Mostarske mažoretkinje su na najljepši mogući način kroz ples promovirali svoj Mostar i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Uz službeni dio same turneje posjetili smo i tri prekrasna grada : Salzburg ,Bruxelles i Stuttgart gdje smo cjelodnevnom izletu uživati u čarima spomenutih gradova
Inače ovo je drugi puta u ovoj godini da naše djevojke putuju na Europsku turneju .
Naime, u 2 mjesecu smo također sudjelovale na jednom od tri najveća karnevala na svijetu -karnevalu u Nici na Francuskoj Azurnoj obali gdje smo oduševile svojim izvedbama i bile također jedine predstavnice Bosne i Hercegovine na tom festivalu.
Nakon povratka s ove turneje djevojke idu na zasluženi odmor a već početkom kolovoza naš seniorskih tim nastupit će na međunarodnom Kotorskom karnevalu u Crnoj Gori.