Moderno studiranje: Profesor uhvatio studenta kako vara putem WhatsAppa

WhatsApp, iphone, android, nokia, Windows phone, Symbian, mobilne aplikacije, WhatsApp, korisnici, rast, student, varanje, WhatsApp, mogućnosti, aplikacije, aplikacija, WhatsApp, WhatsApp, privatnost, hakeri, WhatsApp, prevarant, lažne poruke, WhatsApp, aplikacije, mobilne aplikacije, WhatsApp, aplikacija, mobilna aplikacija, WhatsApp, WhatsApp, aplikacija, opasnost, WhatsApp, Facebook socijalna mreža, žena, samoubojstvo, WhatsApp, novosti, WhatsApp, softver protiv malvera, mobilne aplikacije, zlonamjerne aplikacije, aplikacija, mobilna aplikacija, WhatsApp, malware, mobilne aplikacije, zlonamjerne aplikacije, WhatsApp, uređaj, prestanak, WhatsApp, špijuniranje, WhatsApp, WhatsApp, mobilne aplikacije, mobilna aplikacija, WhatsApp, promjene, WhatsApp, opcije, WhatsApp, WhatsApp, WhatsApp, WhatsApp, facebook messenger, spam, lažne informacije, WhatsApp, nove opcije, WhatsApp, problem, WhatsApp, WhatsApp, prevara, WhatsApp, pecat, WhatsApp, WhatsApp, WhatsApp, WhatsApp, WhatsApp, WhatsApp, WhatsApp, Whats
Slao je podatke pomagačima, a oni su mu vraćali odgovore. Preslike dopisivanja uz detaljan opis predao je Stegovnom povjerenstvu i izvijestio Fakultetsko vijeće.

- Morao sam ovo prijaviti iz principijelnih razloga, a zbog blatantnoga kršenja ispitnih pravila i akademske čestitosti, ali i s motivacijom da se preko ovoga slučaja upozori na zabrinjavajuće perspektive koje nas u skoroj budućnosti čekaju u kontekstu osiguravanja regularnosti pisanih ispita. Da nisam, ti bi (i drugi) studenti, bez imalo grižnje savjesti, taj prijestup ponovili već sutra na nekom drugom ispitu, prekosutra na nekom trećem ispitu, jer odnos nastavnik-student na ispitu percipiraju kao igru policajaca i lopova, a ne kao moralni kodeks kojega se treba pridržavati čak i da vas nitko ne motri - objasnio je.

Ispričao je kako su njemu i drugim studentima neki profesori u SAD-u davali ispite 'take-home'. Niti se profesor brinuo da će studenti zlorabiti povjerenje niti su studenti to pokušavali. Vrativši se u Hrvatsku pokušao je učiniti isto. Međutim, otkrio ej kako 'kućni ispit' nema šanse u Hrvatskoj jer naši studenti nemaju te svijesti o poštivanju uputa i individualnom rješavanju.

Iz istog razloga prestao je davati domaće zadaće gdje nije strogo zabranjena suradnja. Međutim, dosadilo mu je čitati jedno te isto kopirano rješenje. Kaže kako koristi Moodle platformu gdje studenti rješavaju zadatke kod kuće, ali pod uvjetom da nema grupnog rada. Ipak, i tu se dogodi da kod kuće imaju 100-postotnu učinkovitost, a na završnom ispitu 15 posto.

- Čudan gubitak "znanja" u tako kratkom roku, zar ne, ali to je naša situacija - kaže. Joler dodaje kako je danas iznimno teško uzeti mobitel prije ispita jer nitko ne garantira da je to jedini koji student ima, a pita se što će tek biti sutra kada dođu naočale kojima će se moči slikati i slati fotografija. Pita se i kako će profesori moći uočiti razliku između pametnog i običnog sata.

- Naš postojeći Zakon (Zakon o elektroničkim komunikacijama) ne dopušta uporabu ometača signala mobilne mreže za ovakve svrhe, ali možda bi Zakon ipak trebalo izmijeniti (čl. 88 st. 5) i takvo što dopustiti u obrazovnim ustanovama da bi nam se pomoglo u osiguranju regularnosti održavanja ispita u eri minijaturnih komunikacijskih uređaja. Za razliku od eventualne uporabe mobitela za vrijeme kino-projekcije ili mise u crkvi, gdje je prekršitelj okružen pogledima drugih i može ga se locirati, u učionicama mobilni uređaj ne zazvoni i nitko ne koristi glasovnu komunikaciju, već se prijestup odvija u finoj tišini! - piše profesor.

24sata.hr