Zašto ostale trgovine teško drže ritam sa Zarom

trgovački lanac Zara , trgovački centari, ženska moda
Većina trgovaca popularnim modnim krpicama teško drži ritam sa Zarom. Ta kompanija ima već legendarno efikasan lanac opskrbe i vrlo brzo puni svoje police artiklima koje viđamo na modnim pistama.

Zaru se često hvali kao tvrtku koja ima najbolji poslovni model u sektoru.

"Uvjereni smo da Inditex, tvrtka vlasnik Zare, ima najbolji poslovni model kad je riječ o prodaji odjeće i očekujemo dvoznamenkasti godišnji rast zarade Inditexa u periodu od idućih pet godina", objavljeno je u analizi koju donosi Wall Street Journal.

Ovaj kako se čini besprijekorni uspjeh nije slučajnost. Zara u svom rukavu ima oružje koje joj omogućuje da izbjegne promašaje koji su vrlo česti u modnoj industriji.

Jedan od vodećih ljudi Inditexa Jesus Echevarria nedavno je za portal Refinery 29 objasnio da ta tvrtka ima 'centar za obradu podataka' koji je u pogonu 24 sata dnevno. Taj centar za obradu podataka prikuplja podatke o prodaji iz svake pojedinačne trgovine, a poseban tim bavi se reakcijama kupaca.

Mnogi su Zarini konkurenti proteklih godina imali problema jer nisu pogodili želje njihove ciljane publike, ali Zara, čini se, taj problem rješava i prije nego se on pojavi.

Činjenica da ne izlažu previše artikala sličnog modnog stila još je jedna prednost Zare pred konkurencijom jer su na taj način riješili problem čišćenja zaliha.

poslovni.hr