Vjenčanje – lako odaberite pozivnice, zahvalnice, poklončiće...

vjenčanje, vjenčanje, udaja, brak, žene, aplikacija, ženidba, fratri, svatovi, molba, brak, brakovi i veze, Prijašnje veze, privlačnost, ljubav, veza, povezanost, brakovi i veze, brak, vjenčanja, vjenčanje

„Vjenčanje je svečanost. Stoga tako treba i izgledati.“ S tom vas porukom dočekuje internetska stranica www.ada.hr, zasigurno jedan od najposjećenijih, a nesumnjivo najljepše dizajniran i osmišljen hrvatski portal (za) vjenčanja. Pravo umjetničko djelo Nataše i Nadje Skazlić, koje mladencima pomaže u planiranju vjenčanja. O detaljima koji u velikoj mjeri utječu na ukupan stil svadbene svečanosti, od toga kako će izgledati pozivnice, a kako pak zahvalnice, do odluke o izboru konfeta, koji trebaju biti posebni i podsjećati goste na čarobne trenutke vašeg čarobnog dana i večeri, raspitali smo se kod glavne urednice portala ada.hr Nadje Skazlić.

Pozivnice

Krenimo s pozivnicama. One su prema riječima naše sugovornice važne  jer su prvi kontakt mladenaca s njihovim uzvanicima. - Izgled pozivnica i  stil teksta najavljuju kakvo ste vjenčanje zamislili. Ako je pozivnica elegantna i formalna, očekuje se i takvo vjenčanje pa će gosti tome prilagoditi svoje odijevanje i ponašanje. Ako je pozivnica neformalna, 'otkačena', šašava, onda i gosti očekuju opuštenu atmosferu i vaše moguće ludorije. No, u tekstu pozivnice neki podaci svakako trebaju biti navedeni. To su imena mladenaca, datum, sat i mjesto vjenčanja te mjesto i sat početka svadbene večere ili ručka. Ako je do nekog lokaliteta teško doći, olakšajte gostima snalaženje tako što ćete otisnuti plan na pozivnicu ili dodatni kartončić. Pozivnice treba slati čim budete sigurno znali sve podatke koje na njih morate napisati. Što ranije, to bolje, da bi gosti mogli planirati svoje vrijeme. To je otprilike dva mjeseca prije, a najmanje mjesec dana ako ste sigurni da će vam gosti potvrditi svoj dolazak dovoljno brzo. Ukoliko imate goste iz inozemstva, prilagodite se njima i obavijestite ih o svojoj namjeri i ranije. Važno je da što prije znate točan broj uzvanika, jer vam o tome ovisi naručivanje svega ostalog. Nitko nije sretan kad mu poziv dođe u zadnji čas“, ističe Nadja Skazlić.


    


Dvojbu o tome uručiti pozivnice poštom ili osobno, kaže kako treba riješiti ovisno o broju gostiju. - Ako pozivate malo gostiju onda im pozivnicu možete uručiti osobno. Ako će biti veći broj gostiju, pošaljite ih poštom, a osobno uručite samo najbližim rođacima i prijateljima.Neki mladenci baš i ne mogu sve obilaziti iz raznih razloga i treba ponekad biti praktičan. Naravno da je ljepše odnijeti osobno pozivnicu, ali ne bi smjela biti propast svijeta ako se to ne učini. Putem računala ili mobitela nemojte slati pozivnice. Koliko god tehnologija olakšala i ubrzala naše svakodnevne poslove, nije primjereno pozivati  na tako važan događaj elektroničkom poštom ili SMS porukom, zaključuje N.Skazlić. 


    


Zahvalnice

- To su predmeti slični pozivnicama kojima se zahvaljujete uzvanicima što su došli, a onima koji nisu bili na vjenčanju, a poslali su poklon ili cvijeće zahvaljujete na darovima i lijepim željama. Možete ih poslati poštom odmah nakon vjenčanja. Izaberite zahvalnice koje stilski odgovaraju ostalim detaljima. Ako izaberete zahvalnice bez fotografije, možda želite poslati male zahvalnice. Otisnite ih ili napišite zahvalu rukom na kartončiće i koverte koji se također koriste kao kartice za odgovor. Jeftinije su, jer su manje, a jednako lijepe i elegantne. U nekim našim krajevima gdje konfeti nisu dio tradicije, mladenci se odlučuju zamijeniti ih foto zahvalnicama. Pored teksta zahvale tu je i fotografija mladenaca. Fotografije se mogu umetati u prozorčić, u utore ili se lijepe u novu pozivnicu koja u tom trenutku postaje zahvalnica. Ne zaboravite ih poslati i onima koje ste pozvali, a nisu bili u mogućnosti doći. Kako bi se i zahvalnice uklopile u 'priču' koja prati čitavo vjenčanje važno je da budu usklađene s ostalim dekoracijama; dekorirane poput kutija za kolače, s buketićem identičnom cvijetu za rever i u boji koju ste odabrali kao lajt motiv što se odnosi i na boju tiska. Kako foto zahvalnica ne bi bila štura, osim fotografije i vaše zahvale na lijevoj strani možete otisnuti stihove. Kao i konfeti, dijele se nakon što se podijeli torta.


    

Konfeti

Pri organizaciji vjenčanja važno mjesto zauzimaju pokloni za goste, tzv. konfeti, detalj po kojem želite da gosti pamte vjenčanje posebnim i drugačijim. Često je pitanje koliko konfeta treba naručiti? - Princip izračuna je jednak kao za pozivnice. Obitelj dobiva jedan, par dobiva jedan i gost koji je pozvan sam dobiva također jedan. Lijepo bi bilo poslati ili odnijeti konfet onim uzvanicima koji radi bolesti ili nepokretnosti nisu mogli doći na vjenčanje, a rado bi došli. Iako konfet nije zahvala na poklonu, već na dolasku, trebalo bi dati konfet i onima koji nisu bili pozvani, a ipak su vam donijeli poklon. Neki mladenci daruju konfetima svakog gosta. To je lijepo ako si to možete priuštiti, objašnjava N.Skazlić.


    


Kaže kako konfete treba dijeliti nakon torte.“ Oni su zadnji "događaj" kojim se zahvaljujete uzvanicima što su došli. Profesionalci kod kojih naručite konfete posložit će ih u lijepo ukrašenu košaru ili pladanj. Nemojte pretjerivati s ukrašavanjem, konfeti su sami za sebe već lijepi. Oni su znak da je protokol gotov i da se može ići ako se hoće. Ako je neki gost morao ići ranije, onda mu ga dajete pri odlasku. Kako se dijele: Neformalno - kad gosti odlaze, uzmete ga iz košare, date i zahvalite. Formalno - mladoženja nosi košaru, zajedno obilazite goste, zahvaljujete se što su došli, malo se pošalite i date im konfet (a djeci dječjeg kojeg mogu odmah otvoriti) i tako redom dok ne obiđete sve. Ili to može biti spektakl. Formalnom načinu dodajte posebno dogovorenu glazbu, prigušite svjetlo, upalite više svijeća, i bit će nezaboravno.


    

Umjesto bombona - mirišljave soli

Poklon za goste ne mora nužno biti sladak. Umjesto bombona u konfet stavite mirišljave ili eterične soli za kupanje i prenesite sjećanje na vaše vjenčanje u kupaonice svojih gostiju. Zašto dakle ne biste uzvanicima poklonili sol Jadranskoga mora, prirodno bogatu mineralima i  dodatno obogaćenu eteričnim uljem lavande i pravom sušenom lavandom? Poklon mogu biti i hidratantne perline koje imaju veliki udio hidratantnih sastojaka koji će podariti koži dubinsku hidrataciju. Zašto poklon ne bi bila jadranska morska sol s mirisom ruže, bogata mineralima ? Toplina kupke potiče cirkulaciju, a mirisne soli opuštaju i smiruju um. Idealna su za uživanje u ugodnoj atmosferi i opuštajućoj mirisnoj kupki, predlaže Nadja Skazlić.

(M.G.)


    

zena.hr