FOTO   Vizažistica Marija Mikulić Čuljak: Priprema kože za šminkanje nije nikakav težak posao

šminkanje, Mostarski sajam

. Njihova imena sigurna sam već dobro poznajete-Julija Gubeljić, poznati glas radija Herceg-Bosne i novinarka TV N1 i City.tv i mlada Helena Čolić, već dobro prepoznatljivo lice Prvog.tv.-prve internet televizije u BiH.

I ove godine, trudili smo se i mislili na svaki detalj kako u organiziaciji, tako i u pripremi naših voditeljica za čiji će se izgled kada je šminka u pitanju pobrinuti vješti tim KS ANA, na čelu sa profesionalnom vizažisticom Marijom Mikulić Čuljak, koja nam je otkrila koji su to koraci potrebni da bi se koža pripremila prije tretiranja profesionalnom šminkom, te naravno, koje šminkerske trendove će ona odabrati na Juliju i Helenu.

-Priprema kože za šminkanje nije nikakav težak posao. Dugogodišnje iskustvo i rad s preparativnom i dekorativnom kozmetikom gotovo svih brendova prisutnih na našem tržištu i šire, mogu reći da je „istreniralo moje oko" koje odmah prepoznaje s kakvim tipom kože se susrećem i kakvu šminku tj.tehniku ću uporabiti kako bih look klijentice dovela do savršenstva.

Moja prva pitanja su: „Imate li kremu na licu, kada ste je nanijeli i koju kremu koristite?". Najveće zadovoljstvo je raditi i šminkati žene čije je lice njegovano. Nije važno ima li to lice 20, 30, 40, ili 70 godina. Svaka dob ima svoje „uvijete rada" no da bismo šminku mogli lijepo nanijeti, trebamo najbolje „platno", a to je upravo ta prva priprema kože.

Mlađa koža je sama po sebi zategnuta i sjajna za razliku od zrelije kože koja u svojim srednjim 30-tim i ranim 40-tim, počinje gubiti prirodnu elastičnost, tj.tonus i prve bore se vide izraženije, manje je sjajna, upija svjetlost te joj je primarno potrebno vratiti sjaj. Zbog toga preporučujem „4must have" proizvoda u make up torbici, a to su: tekući puder, korektor, puder u prahu i rumenilo.
Kod izbora tekućeg pudera važno je koristiti lift i anti-aging teksture kao i pripaziti na nijanse istog. U puder za zreliju kožu znam dodati par kapi MAC Prep+prime essential ulja- jedinstvenstvena ulja koje ostavlja na koži energiju i hidratizira ju dajući joj zdravi sjaj.

Zbog promjena u pigmentaciji zrele kože koja je podložna flekicama biramo uvijek za ton svjetliju nijansu koja će koži osigurati zdravi izgled, a lift i anti aging supstance dodatno osigurati sjaj. Korektor je jedan od najvažnijih proizvoda na koji se zrela koža oslanja jer samo njime se mogu korigirati i posvijetliti bore oko nosa, usana, unutarnjih kuteva očiju koje s godinama postaju znatno tamnije.
Budući je najveći problem na licu zrele dobi problem spuštenih kapaka, cijeli make up koncentriran je na zdravi ten. Što se sjenila tiče, stavljat ću matt nijanse a što se boja tiče, neke prirodne - tople smeđe, sivkaste. Prirodnu boju tenu, uz sada već nanešenu kvalitetnu podlogu, dat ću rumenilom, a za zrelu kožu trebalo bi zato birati žarke ružičaste ili breskvaste nijanse. Jače rumenilo osvježit će lice, a kako se prirodno rumenimo u jarko ružičastoj boji, izgledat će zdravije i mlađe. Na usne ću sigurno stavljati neke jače nijanse ružičaste, brekve ili crvene, jer ipak nam je došlo proljeće, i zašto bojom ne dočarati upravo to prekrasno proljetno vrijeme.
Što se tiče recimo Heleninog make up-a, krećemo isto kao i kod Julije sa pripremom lica i nanošenjem određene baze. Mislim da teškim puderima ne treba opterećivati tako mladu kožu pa ćemo ići na laganije ULTRA FLUID FOUNDATION od Kryolan a zatim kameni puder da matiramo ten. Obrve trebamo oblikovati, ukoliniti višak dlačica koje nam smetaju i popuniti praznine olovkom ili sjenilom za obrve. Na obraze stavljam neutralne roskaste ili breskvaste nijanse rumenila. S očima počinjemo bazom, potom sjenama koje naglašavaju prirodnu boju njenih očiju, eye liner-koji nam daje više mogućnosti,sve zavisi za koju formu ćemo se odlučiti,dal' želimo cat eye, glamur ili nešto suptilnije; maskara, i na samom kraju umjetne trepavice. Ako odlučim istaknuti usne, birat ću jače nijanse i ruž, a ukoliko istaknem oči, usne bojim u neutralne boje. I za sam kraj stavljam high light na obraze da dobijemo final touch .