Što točno izluđuje vašu kosu?

kosa

1. STANJIVANJE I SPORI RAST

Prema rezultatima ankete Survey Monkeya, ovo je razlog za stres kod 27% cura. Na stanjivanje kose utječe genetika, ali fizički i psihički stres mogu prouzročiti otpadanje vlasi, kaže dermatolog Joshua Zeichner. Što se tiče dužine kose, normalan je mjesečni rast od 1,27 centimetara.

RJEŠENJE Dermatologinja Mona Gohara savjetuje pi­ling vlasišta jednom tjedno kako biste uklonili prljavštinu koja se skuplja na vlasištu i stvara upale. Započnite i kuru s dodacima prehrani za ljepotu kose, npr. Solgar Skin Nails and Hair (139 kn) - poboljšava cirkulaciju vlasišta i potiče rast kose.

2. SIJEDE

"Vidjela sam 18-godišnjakinje koje imaju sijede", kaže frizerka Meri Kate O'Connor iz njujorškog salona Eva Scrivo. Zapravo, četvrtina anketiranih djevojaka kaže da su u stresu zbog sijedih vlasi. "Opet je riječ o genetici", objašnjava dr. Zeichner.

RJEŠENJE Budućnost znanosti i kozmetika najavljuju nam korištenje antioksidanasa u borbi protiv sijedih, ali dok se to ne dogodi, rješenje su permanentne i privremene boje za kosu. "Korektori u stiku ili u obliku maskare dobri su za manje korekcije, a sprejevi za veća područja sjajna su prva pomoć između dva farbanja", kaže koloristica slavnih Priscilla Valles.

3. NEUKROTIVOST

"Na taj se problem žali najviše klijentica", kaže fri­zerski stilist Joseph Maine - pa nije čudno što se 25% anketiranih djevojaka žali upravo na to. Ako vam je kosa neukrotiva, znači da je njezin kriptonit vlaga.

RJEŠENJE Ako možete blokirati vodu, riješili ste problem neukrotivosti. Baš poput tehnologije koja se koristi kod vodootporne odjeće, tako djeluju i "anti-frizz" sprejevi - zadržavaju vodu za zaglađeni izgled.

4. ISPUCANI VRHOVI

Ako je kosa oštećena, jedan od osjetljivijih proteinskih slojeva kose u strukturi užeta, korteks, je ogoljen. "Dovoljno je da se nekoliko od tih slojeva ošteti i da se uže počne raspadati. To se zove pucanje kose", kaže Randy Schueller, kemičar i suosnivač brenda The Beauty Brains. Osim toga, ispucana kosa drugačije reflektira svjelost. "Ispucana kosa na vrhovima ima bijelu točku koja se još više vidi ako imate tamnu kosu", upozorava Schueller, a to objašnjava zašto 36% tamnokosih cura tvrdi da su im ispucani vrhovi koma.

RJEŠENJE Podšišavanje je, nažalost, jedini način da se riješite ispucanih vrhova. Privremeno je rješenje hidratantni losion ili ulje koje ih privremeno sanira.

5. PRIJELAZNO RAZDOBLJE

Prijelaz s ispeglane kose prema (prirodno) kovrčavoj problematičan je za 14% cura različitih etničkih skupina. Za to postoje dvije opcije: ošišati se skroz na kratko ili imati kosu s dvije različite teksture - ispeglanu i frčkavu, objašnjava Mia Emilio, stilistica u salonu Devachan.

RJEŠENJE Ako ne želite kratku frizuru, intenzivna hidratacija vaš je jedini prijatelj. Fokusirajte se na hra­njive kreme/maske za kosu koje obnavljaju jer će one uma­njiti razliku između različitih tekstura.

6. TOPLINA

Sljedeći put kada poželite napraviti frizuru pomoću nekog uređaja koji proizvodi toplinu, razmislite. "Od topline vlaga iz kose isparava, remeti ravnotežu lipida (koji štite kosu) i oštećuju se proteinske strukture u kosi", objašnjava Schueller. "Kombinacija ovih faktora kumulativno oštećuje kosu."

RJEŠENJE Prakticirajte sigurno stiliziranje! Ograničite peglanje na 10 sekundi i držite toplinske uređaje na 200 °C (300 ako imate jako debele vlasi). Ako vam treba jača toplina, povećajte je za 50 °C. I najvažnije, pri visokim temperaturama zaštitite kosu tzv. primerima.

Izvor: cosmopolitan.hr