Što sadrže kreme za lice?

krema za lice, linalol, Metilparaben, Glicerol, Aqua, kozmetički preparati, vitamin a, sojini proteini, mladolika koža, njega, starenje, krema za lice, krema za ruke, raznorazne kreme, anestetičke kreme, Stimulacija kože, ulje, suha koža, eterična ulja, Ulje majčine dušice, koža, prirodno sredstvo, načini, lice, znakovi, zdravstveni problemi
Zato je njega kože lica i pravilan odabir kreme za lice izrazito bitan.

Vjerujem da ste se puno puta zapitale i pokušale odgonetnuti što znače svi oni nazivi sastojaka na deklaraciji. Pokušat ćemo riješiti dilemu i objasniti neke osnovne sastojke krema za lice.

Aqua pripada porodici voda i odnosi se na deioniziranu ili neutraliziranu vodu. Može označavati i termalnu vodu bogatu solima u tragovima. Voda čini oko 50% svake formule.

Dimetikon pripada porodici masti. Porijeklo masti može biti biljno (ulja, voskovi, biljne masti), mineralno (iz petrokemijske industrije) ili sintetičko (silikoni). Silikoni se raspoznaju po sufiksu - metikon (trimetikon, ciklometikon). Riječ je o silikonskim derivatima, a u ovom slučaju su izvor istinske ugode. Tekstura kozmetičkih preparata je podatna pa se lako razmazuju.
Glicerol ili glicerin je jedan od najčešćih sastojaka kozmetičkih preparata. Riječ je o alkoholnom derivatu ili poliolu koji na sebe može vezati vodu. Polioli se korriste za pojačano vlaženje kože. Fiksiraju vodu u koži i sprečavaju njeno isparavanje.
Hijaluronska kiselina pripada porodici aktivnih sastojaka o kojoj ovisi učinkovitost svakog kozmetičkog preparata. Čine 2 do 3% svakog kozmetičkog preparata.

Neki od najpoželjnijih sastojaka u anti-age preparatima su salicilna kiselina (salicylic acid), sojini proteini (soy proteins), hijaluronska kiselina (hyaluronic acid), vitamin A (retinyl acetate), vitamin C (ascorbyl acid ili ascorbyl palmitate).

Metilparaben pripada porodici konzervansa. Prefiks metil- se na parabene kratkog molekularnog lanca. Važno je znati da takvi parabeni nisu štetni za zdravlje.

Linalol pripada porodici mirisa. Kozmetički brendovi moraju od 2005. prijaviti svaki alergentski sastojak u svom preparatu. Kad su u pitanju alergije, možemo biti alergični i na prirodne sastojke, a ne samo sintetičke. Neki od problematičnijih su limonen (okus "naranče"), linalol ("cvjetni" miris), geraniol, kumarin, eugenol. Ukupno 26 mirisnih tvari. Na njih bi trebalo obratiti posebnu pažnju svi koji su skloni alergijama.

zanosna.com