Prije 350 godina prvi puta zavezana kravata

kravata

... povijesnom dana kada je francuski kralj Luj XIV. pije 350 godina prvi puta zavezao kravatu, što se smatra početkom korištenja kravate u svijetu mode.

Čin kada je Luj XIV. prvi puta zavezao kravatu zabilježio je francuski slikar Henri Testelin, iako je zapravo riječ je o zamišljenoj sceni u kojoj Jean-Baptiste Colbert, prvi ministar francuske države na dan ljetnoga solsticija 1667. predstavlja kralju članove novoosnovane Akademije nauka.

Kralj Luj XIV. i njegov brat Philippe na toj se reprezentativnoj slici izdvajaju po jednom detalju, jer za razliku od ostalih prikazanih povijesnih osoba obučenih po staroj modi s čipkastim ovratnikom, oni nose kravate.

Postoje indicije da je kravata nošena i prije, ali francuski dvor je ignorirao sve dok je živjela kraljeva majka Ana, bivša habsburška princeza, koja je rođena u Španjolskoj. Kralj je promijenio modu tek nakon njene smrti 1666.

Dakle, može se pretpostaviti da je kravata tada već bila poznata, ali nije ušla u modu, ali nakon što ju je Luj XIV., najslavniji vladar toga vremena, počeo nositi, kravata je postala službena moda koju su ubrzo prihvatile i druge zemlje.