FOTO  Predstavljamo: Tattoo majstor Marko Martinović

Dolaskom proljeća i ljepšeg vremena sve je više onih koji žele ukrasiti svoju kožu nekom lijepom slikom ili imenom drage osobe. U Mostaru se tetoviranjem bavi nekoliko osoba, a jedan od njih je Marko Martininović sa kojim smo porazgovarali.

Kao prvo kada si se počeo baviti tetoviranjem i otkuda ti uoće ta ideja?

Tetoviranjem kao stalnim poslom počeo sam se baviti prije 5 godina, iako sam još dosta ranije radio to više iz hobija nego kao ozbiljan posao (prvu mašinicu sam kupio 1996.g). Ideja za tim je došla davno prije toga, imao sam tek 14 godina kad sam na sebi uradio prvu tetovažu. Svi moji prijatelji još iz osnovne škole znaju da se nisam odvajao od olovke i papira, te pribora za crtanje općenito. Znati crtati je najvažniji dio ovog zanata. Danas tetoviranje i nije više toliki bauk kao recimo prije rata, kada su se tetovirane osobe povezivale sa svakojakim kriminalnim miljeom i danas se tetoviraju svi slojevi društva.

Za neupućene, koliko je ili nije opasno tetoviranje?

Za neupućene bi predložio da pažljivo biraju svog tattoo majstora. Rizici od prenosivih bolesti postoje naravno, ali u današnje vrijeme su svedeni na minimum obzirom da se danas posao radi mnogo sofisticiranijom opremom, koja je u principu gotovo sva za jednokratnu uporabu (izuzev mašine). Mnoge moje kolege koje se bave ovim poslom složit će se da je tattoo studio današnjice mjesto koje je izrazito čisto, čak i čistije od mnogih liječničkih ordinacija. Naš moto je higijena prije svega.

Tko se želi tetovorati, i ima li tu uopće neko pravilo?

Naša dužnost kao tattoo majstora je procijeniti tko se smije a tko ne smije tetovirati (znamo svi koje su rizične skupine, npr. ovisnici o teškim drogama itd). Važno je napomenuti da se maloljetnim osobama ne dozvoljava tetoviranje osim ako nisu došli u prisustvu jednog roditelja.

Što ljudi najčešće traže da im se tetovira?

U gradu na Neretvi najtraženije su tetovaže, bar što se mene tiče, sa navijačkim i religijskim motivima, ali tu su još i nezaobilazna imena dragih osoba ili neki citati od dubljeg značaja za klijenta.

Koliko otprilike traje jedno tetoviranje i postoji li neki standardni cjenovnik za tetovaže?

Što se tiče vremena izrade tetovaže sve ovisi od majstora do majstora, ali prije svega i o veličini same tetovaže kao i o tome koliko je slika zahtjevna i detaljna. Ja imam običaj za sebe reći da sam jedan od najsporijih majstora (ha ha ha).
Standardni cjenovnik varira od studia do studia, a cijene ovise o veličini tetovaže naravno.

Imaš li neku poruku za one koji se tek namjeravaju tetovirati?

Poruka za one koji se tek namjeravaju tetovirati bila bi ta da prethodno istraže sve opcije ,počevši od odabira svog majstora kao i odabira motiva za tetovažu, jer se često dešava da još u roku od par godina nakon tetovaže požale što su odabrali motiv koji im ne predstavlja ama baš ništa, i onda žele preko toga uraditi nešto drugo, a to je izrazito zahtjevan i naporan posao.

Gdje te mogu pronaći ti koji se žele tetovirati, adresa, kontakt telefon?

Najlakše mjesto za pronaći me je naravno na mom Facebook profilu, a adresa je III. Cimske bojne 49 Kontakt telefon: 063/ 780 955.

hercegovina.info