Ovu hranu biste trebali jesti za ljepšu kosu

 avokado

1. Avokado

Osim što je ukusan, avokado je pun hranjivih tvari, koje su neophodne za zdravlje vaše kose. Drugim riječima, avokado je bogat zdravim masnim kiselinama, vitaminima i antioksidansima, koji mogu poboljšati vašu kosu iznutra, od korijena do vrhova. Također, hranjive tvari u avokadu, uključujući vitamin E, pomažu u stimuliranju rasta kose i sprječavanju gubitka kose.

2. Kokos

Kokos sadrži vitamin B, C i E, ali i visoku količinu masne kiseline, poznate kao laurinska kiselina, koja je odlična za promicanje rasta kose.

3. Masna riba

Losos, sardine, skuša, pune su zdravih omega-3 masnih kiselina, esencijalnih masti koje bi trebali dobiti iz hrane. One ne samo da su korisne za smanjenje rizika od srčanih bolesti, već su dobre i za sjaj i zdravlje vaše kose.

4. Chia sjemenke

Chia sjemenke sve su popularnije u zdravstvenoj industriji, a brojni ih stručnjaci zovu superhranom. Pune proteina, kalija, kalcija, vlakana, cinka i drugih esencijalnih nutrijenata, Chia sjemenke imaju brojne zdravstvene prednosti, a pomažu vam i u razvijanju sjajne kože, kose i čvrstih noktiju. Slično kao i masna riba, chia sjemenke su biljni izvor omega-3 masnih kiselina, osnovnog sastojka za zdravu i sjajnu kosu.

5. Jagode

Šalica jagoda sadrži 84,7 miligrama vitamina C, koji vam pomaže u borbi protiv prehlade, poboljšanju zdravlja srca, ali i postizanju lijepe i zdrave kose. Vitamin C je važan dio proizvodnje kolagena, potrebnog u strukturiranju krvnih žila. Zdravo opskrbljenje krvne žile njeguju folikulu, a jaka kosa počinju u korijenu. Upravo zato, pobrinite se da unosite dovoljno vitamina C u svoj organizam.

6. Jaja

Jedan od rijetkih izvora biotina, jaja također sadrže bjelančevine. Biotin je važan nutrijent za razvoj i rast jake kose, a žumanjak sadrži većinu hranjivih tvari u jajima pa ih konzumirajte cijela.

7. Mrkva

Mrkve su poznate po očuvanju vida, ali također pomažu održati korijen kose zdravim. Sadrže vitamin A koji će pomoći da kosa bude sjajna održavanjem prirodnih ulja koja se nalaze u kosi.

Izvor: index.hr