Osnovni make-up za besprijekoran ten

puder, Korektor, bronzer, rumenilo, vaše lice, boja ruža, šminka, boja tena, različite teksture, ljepota kože, moda i ljepota
Krivi puder, korektor, bronzer ili rumenilo u kombinaciji s nepravilnom upotrebom mogu uzrokovati da vaše lice izgleda umornije i/ili starije.

Upravo su puder, korektor, bronzer i rumenilo osnove svake kozmetičke torbice, i vaši su najveći i osnovni saveznici na putu ka besprijekornom izgledu tena te nikako ne bi smjeli biti vaši neprijatelji.

Zato vam donosimo nekoliko savjeta kako odabrati boju i teksturu pudera koje će vašem licu dati besprijekoran ten, kako pravilno upotrebljavati korektor i bronzer, ali i kako upotrebljavati rumenila različite teksture.

Puder

Vizažisti preporučuju pudere koji su oil-free jer oni neće začepiti pore pa tako neće doći do neugodnih prištića ili pak iritacije kože. Puder u prahu je izuzetno lagana podloga koja se brzo nanosi, a izgleda prirodno. Nepravilnosti na licu najbolje ćete prekriti tekućim puderom, ali izaberite one laganije i prozračnije. Podloge u kremi mogu biti prilično teške na licu ali su idealne za prekrivanje crvenila i ožiljaka.

Što se tiče boje pudera, nju treba birati na dnevnom svjetlu. Na čeljusnoj kosti najbolje je testirati nijansu koja vam najviše odgovara. Puder se uvijek nanosi u tankom sloju od sredine lica pa prema rubovima, naravno ne smijete zaboraviti područje oko korijena kose. Tekući puderi najbolje se stapaju s vašom kožom ako ih nanosite spužvicom, dok je za pudere u prahu najbolje koristiti kistove.

Korektor

Korektor se upotrebljava ako imate crvenilo, razliku u pigmentaciji, mrlje i prištiće koje želite prekriti, najbolje je koristiti one u kremi, a kada ga kupujete odaberite onaj koji je za nijansu svjetliji od vaše puti. Kada njime želite prekriti podočnjake nanosite ga na područje ispod očiju i to u obliku trokuta ne prelazeći vanjski rub oka (ako namažete izvan tog područja bore će biti vidljive).

Korektor nikako ne smije biti presvjetli jer će u tom slučaju podočnjaci poprimiti sivkasti ton te postati uočljiviji, a lice će izgledati umornije. Vizažisti preporučuju korektore žućkastih tonova jer oni najbolje prekrivaju plavo-crnu boju ispod očiju. Korektori bež, bijele ili ružičaste boje više ističu podočnjake. Ako želite prekriti crvenilo najbolje je koristiti korektore zelenih tonova.

Kod odabera korektor treba također paziti na teksturu, ona mora odgovara vašem tipu kože kako bi on prekrio svaku nepravilnost te kako bi vaša kože izgledala besprijekorno. Ako imate osjetljivo područje oko očiju najviše će vam odgovarati kremasti korektori, oni se također preporučuju za zrelu kožu jer je ne isušuju i najbolje prianjaju te su i bore manje vidljive. Tekući korektori su najbolji za jako suhu kožu, ali i za pokrivanje tamnih krugova ispod očiju. Korektori u sticku su najbolji za prikrivanje prištića i ožiljaka.

Savjet

Korektor u sticku potrebno je prvo ugrijati na dlanu kako bi on postao kremast jer ako je iste temperature kao koža puno bolje će prianjati, manje ćete ga trebati, lakše ga razmazati i ujednačiti (to isto vrijedi za puder).
Najbolje fiksiranje korektora je kada ga nježno utapkate prstima ili spužvicom.
Najbolje ćete rezultate dobiti ako korektor nanesete nakon pudera ako korstite tekući puder, a ako imate kremasti ili puder u prahu korektor nanesite prije.
Važno je da prije nanošenja sjenila na oči na kojima ste koristili korektor nanesete veću količinu svjetlijeg pudera u prahu jer će on upiti sitne čestice maskare ili sjenila koje vam može pasti tijekom šminkanja, a višak ćete pudera ukloniti debelim kistom.

Bronzer

Bronzeri mogu biti u obliku kamena, kreme ili praha. Kremasti bronzeri preporučuju se ako imate suhu ili osjetljivu kožu, ako pritom imate i zdravi ten. Ako pak imate problematičniji ten ili masniju kožu najbolje je koristiti bronzer u kamenu ili prahu jer su oni jako lagani, oil free i sadrže vitamine i bilje koji smiruju kožu. Bronzere možete nanositi na podlogu ili na čistu kožu kako bi stvorili dojam preplanulosti.

Što se tiče bolj,e ljeti možete koristiti bronzere jačih tonova, dok bi zimi bilo bolje koristiti bronzere blažih tonova. Također boja bronzera ovisi o tome koliko želite istaknuti konture lica, prigodi i naravno o vašem ukusu. Boje bronzera kreću se od zlatne pa sve do tamne nijanse terakote, dok vizažisti za večernje izlaske preporučuju bronzere sa sjajnim česticama.

Savjet:

Ako navlažite bronzer u kamenu, on će biti poput tonirane kreme kojoj na primjer možete osjenčati kapke.
Ako želite preplanuli izgled, bronzer u manjoj količini natapkajte na čelo, bradu i nos te kistom stopite s ostatkom tena.
Bronzer se isključivo nanosi okruglim kistom križnim pokretima, a ako želite istaknuti jagodične kosti kistom nanosite bronzer kao što nanosite rumenilo.

Rumenilo

Za suhu kožu najbolja su rumenila u kreme jer ćete pomoću njih dobiti prirodniji izgled, takvo rumenilo se nanosi na vrh jagodičnih kostiju prstima i to kružnim pokretima, a nikako ga ne smijete upotrebljavati s puderom u kamenu jer mogu ostati mrlje, a najbolje prianja uz kombinaciju kremaste podloge. Ako želite osvježiti kožu najbolja su rumenila u gelu, dok su za dugotrajni make-up najbolja puderasta rumenila. Kod puderastih rumenila kada nanosite mat sjenu izbjegavajte nanošenje na područje oko očiju i nosa, takvo rumenilo se nanosi samo na istaknute dijelove obraza.
Poznato je kako rumenilo licu daje svježinu, međutim, trebate paziti koju nijansu upotrebljavate. Smeđe tonove možete koristiti samo na preplanuloj koži jer oni svjetliju kožu čine umornom i starijom. Zato su najbolje ružičasta rumenila ako želite osvježiti lice. Ovisno o vašem tenu možete odabrati hladne ružičaste tonove ili tople tonove breskve. Kako bi doznali koja je najbolja nijansa rumenila za vas, saznat ćete tako da pogledate svoje zarumenjeno lice kada iz hladnog uđete u topao prostor. Naravno rumenilo uvijek mora odgovarati ružu kojeg nosite, pa tako crveni ruževi i rumenila boje breskve nikako ne idu zajedno. Uz crveni ruž najbolje ide uz ružičasto rumenilo, a ako koristite nježni ružičasti ruž najbolje je onda pronaći rumenilo u nijansi ruža.

Koraljna boja ruža najbolje pristaje uz rumenilo boje breskve, a ruž u smeđim nijansama pristaje uz brončane sjene ili odaberite nijansu do dvije svjetliju od ruža.

Izvor: female.hr