Obnovite poslovnu garderobu s minimalnim budžetom

moda i ljepota, moda, moda, moda i ljepota, moda i ljepota, žene, tajne, moda, ormar, ljepota, mitovi
Vjerojatno većini žena kada se sjeti svoje jesensko-zimske poslovne garderobe „padne mrak“ na oči. Ipak, kako svaki dan ne bi dolazili baš u jednakoj odjeći na posao i poslovne sastanke, potrebno je imati barem pet različitih kombinacija poslovne odjeće, što je ponekad vrlo teško izvesti s ograničenim ili gotovo nepostojećim budžetom.
Prije nego što krenete u šoping i besciljno počnete lutati za jeftinim i lijepim komadima odjeće, napravite inventuru svojeg ormara, jer možda situacija i nije toliko loša.

Pogledajte što od odjeće možete nositi narednu sezonu, a što ne možete zbog pohabanosti ili zbog nekog drugog razloga. Kada ste izdvojili one nosive komade, isprobajte ih da vidite kako vam stoje i koje od kombinacije te odjeće možete nositi ove sezone. Naime, možda će ispasti da možete nositi više kombinacija nego što ste u početku mislili. Ponekad je dovoljno samo zamijeniti košulju, majicu, suknju ili sako, a da se čini kao da imate sasvim novu odjeću.

Pazite što kupujete

Dakle, kada krećete u kupnju morate po prilici znati koji vam komadi odjeće nedostaju i koje boje vam najbolje odgovaraju. Nemojte se ustručavati sa sobom ponesti određeni komad odjeće u kupovinu, kako biste lakše isprobali određenu kombinaciju. Također, nemojte kupovati odjeću u prvoj trgovini u koju uđete (osim ako niste 100 posto sigurni u svoj odabir). Zapamtite da je najjeftiniji odjevni predmet preskup, ako ga nikada nećete obući i isto tako skuplji odjevni predmet može vam se višestruko isplatiti ako ga nosite često i dugo.

Poželjno je čak prije kupovine napraviti popis i pokušati se držati onog što ste napisali. Ukoliko zaista imate vrlo malen budžet, pokušajte kupiti što univerzalniji komad odjeće i neutralnije boje, koji ćete moći kombinirati sa gotovo svime. Bolje da kupite jedan dobar komad odjeće, nego tri loša, jer od njih nećete imati velike koristi.

Magični brojevi – jedan i tri

Ponekad i kriva procjena stvarne situacije može dovesti do nepotrebnih troškova. Naime, ako nemate novaca, nemojte kupovati odjeću i obuću koja vam ne treba. Primjerice, kapute i zimske jakne možete nositi i nekoliko sezona, a isto vrijedi za cipele i čizme, naravno, ako nisu previše pohabane ili poderane. Ponekad je na čizmicama od prošle godine potrebno primijeniti tabanicu ili peticu i izgledati će kao nove, što će vas kod postolara koštati oko 100 kuna.
Što se pak tiče odjeće u zimskom periodu, držite se magičnih brojeva jedan i tri.
Dakle, za poslovne kombinacije trebaju vam:
  • tri sakoa
  • troje hlače
  • tri košulje
  • tri majice
  • tri veste
  • tri suknje (ako ih nosite)
  • jedan kaput ili zimska jakna
  • jedne čizme
  • jedne cipele

Od tih odjevnih predmeta možete sastaviti jako puno kombinacija, no vrlo je važan odabir odjevnih predmeta.
Tu su još različite boje pamučnih i svilenih marama koje možete kombinirati, zatim nakit, remeni i tako dalje...

Popravci i prepravci


Kasno ljeto i rana jesen znaju biti prava „meka“ za kupovinu prošlogodišnje zimske odjeće na sniženju. Nemojte ih propustiti, ma kako vam se činilo prerano za kupovinu zimskog kaputa, jakni ili bilo kojeg zimskog odjevnog predmeta koji vam treba.

Prilikom selekcije odjeće iz ormara, vjerujemo da imate odjeće koja nije za odbaciti, ali možda izgleda pomalo pohabano ili staromodno. Primjerice, ako su vam rubovi hlača pohabani, odrežite hlače ispod ili iznad koljena i napravite novi rub. Zimi ih možete nositi u kombinaciji s visokim čizmama ili na jesen s gležnjačama.
Na košulji promijenite gumbe, uz stariju jaknu ili kaput nosite novi šal, kapu i rukavice. Ukoliko vam ne ide šivanje, povjerite ovaj zadatak spretnoj prijateljici ili krojačici koja vam ove popravke neće mnogo naplatiti. Krojačica vam može prekrojiti i cijeli kaput, kostime...
Ukoliko ste dovoljno odvažni, kupujte odjeću preko interneta, na provjerenim stranicama, gdje možete zaista pronaći mnogo jeftiniju odjeću i obuću.
Najvažnije je da ne očajavate ako ove godine zbog financijske krize nećete moći biti odjeveni kako želite, vjerujte, preživjet ćete. Ima mnogo važnijih stvari od nove odjeće i obuće, ma koliko vas ona usrećivala.

izvor: zena.hr