Miss Amerike 2011. iz Nebraske porijeklom iz Hrvatske

moda i ljepota
Plavokosa ljepotica iz gradića Geriga, koja je 2010. postala Miss Nebraske, dolazi iz porodice sa šestoro djece, a djed i baka su joj emigrirali u SAD s otoka Ilovika, južno od Lošinja, koji je više puta posjetila, kazala je članu žirija Tonyu Dovolaninu, prenosi u nedjelju "Las Vegas Sun".

Scanlan je naslov Miss Amerike osvojila u konkurenciji s 52 takmičarke, ističući se ne samo ljepotom već i muzičkim talentom, obrazovanošću, informiranošću o aktualnim zbivanjima i ambicioznim programom vezanim uz prehrambene poremećaje mladih.

U dijelu takmičenja u kojem sudionice pokazuju talente, Scanlan je na klaviru izvela kompoziciju "White Water Chopsticks", a odgovarajući na pitanje koju je postavio prolaznik s ulice u Las Vegasu o depešama WikiLeaksa, odgovorila je kako treba postojati ravnoteža između slobode govora i zaštite države od potencijalne "špijunaže" onih koji mogu iskoristiti te dokumente kako bi napali SAD, što se očito dojmilo žiri.

Scanlan je prošle godine maturirala u srednjoj školi Scottsbluff High u Gerigu, koji ima 8.000 stanovnika, te uzela godinu stanke kako bi se takmičila za Miss.

Nada se da će upisati pravo te postati sutkinja a poslije političarka, navodi se na internetskoj stranici organizacije Miss America.

U najuži izbor za Miss Amerike ušle su i Emoly West iz Oklahome, Jacquie Brown iz države Washington, Jalee Fuselier s Havaja i Alyse Eady iz Arkansasa.

Ovogodišnju je finalnu večer izbora, održanu u dvorani Planet Hollywood u Las Vegasu, vodio Chris Harrison iz reality showa "The Bachelor", a prvi put nakon 2005. uživo ju je prenosila TV mreža ABC.

Ovogodišnjim je izdanjem izbora obilježena 90. godišnjica takmičenja za Miss Amerike, pa je tim povodom na pozornicu izašlo 47 bivših misica.

(Fena)