FOTO  Intervju: Marija Perić predstavlja Lovely Unique kolekciju na 31. Nivea BH Fashion Week Sarajevo

Fashion Week, Marija Perić

..., imat će priliku pogledati i vašu inovativnost kroz materijale, saznali smo da ste nam pripremili nešto spektakularno, o čemu se radi?

Uvijek se trudim kombinirati različite materijale koji zajedno izgledaju jako efektno, pa će tako biti i ovaj put. Predstavit ću kolekciju Lovely Bags torbi, izrađenih od eko kože upotpunjene zanimljivim printevima koji je apsolutni hit ove sezone. Jako volim raznolikost i želim da svaka dama pronađe nešto po svom ukusu, tako ću i u ovoj kolekciji predstaviti velike torbe koje su praktične za svaki dan, a s druge strane pripremila sam i manje torbice koje su izvrsne za svečanije prigode. Dašak elegancije u torbe će unijeti lakirani materijali koje koristim već neko vrijeme. Budući da me u posljednje vrijeme najviše inspiriraju fotografije street style mode, odlučila sam takav modni izričaj pretočiti u svoju Lovely Unique kolekciju. Suknje sa spuštenim peplumom su statement komad koji će svaku kombinaciju učiniti posebnom. Pencil suknje su namijenjene damama koje žele istaknuti svoju ženstvenost, a kao kontrast ovim pomalo klasičnim, ali i nesvakidašnjim komadima odjeće, odlučila sam predstaviti i sportske majice sa raznim printevima i natpisima. Moja vizija je spajati ove naizgled nespojive komade, to za mene i jest moda, igra krojeva, boja i materijala.

Već ste se po unikatnim detaljima i neobičnim krojevima izdvojili od kolega. Činjenica je da mnogi od njih pribjegavaju svjetskim trendovima, koliko su prema Vašem mišljenju kolekcije bh. modnih dizajnera unikatne?

Kolekcije bh. modnih dizajnera su izvrsne i jako dobro prate modu prikazanu na svjetskim modnim pistama. Međutim, većina tih kreacija po mom mišljenju spada u kategoriju visoke mode koja je u svakodnevnom životu praktički nenosiva. Živimo u užurbanom svijetu i želimo se osjećati lijepo i udobno u odjeći koju nosimo, naravno uz to i pratiti najnovije trendove u modnom svijetu koji se ubrzano mijenjaju. Stoga sam odlučila kreirati kolekciju koja će biti pristupačna svima, kako cijenom tako i izgledom. Moja želja je da djevojke u Bosni i Hercegovini mogu pratiti street style trendove opskrbljujući svoj ormar od strane domaćih dizajnera.

Modni dizajn je u svijetu vrlo unosan posao, to nam svakodnevno dokazuju primjeri svjetskih modnih monopolista čije sezonske vizije prati i slijedi slijepo svjetska populacija. Interesuje nas Vaš stav po pitanju perspektive u svijetu bh. modnog dizajna i profitabilnosti posla kojim se bavite?

Slažem se s vama, unosan posao svakako ako ste „poznati dizajner". Međutim, meni se osobno ne sviđa precijenjenost takvih dizajnerskih komada koje na kraju „obični ljudi" sve da žele ne mogu kupiti jer njihova mjesečna plaća nije dovoljna za jednu takvu trendovsku krpicu. Moja vizija mode i dizajna je kreiranje trendovske i lijepe odjeće koja će biti pristupačna širokom krugu ljudi. Na kraju krajeva, bit mode nije obući najskuplje komade odjeće, dokaz tomu su celebrity osobe, koje uz nekolicinu modnih stilista i duboki džep češće izgledaju smiješno nego moderno. Bit mode je kombinirati i spajati nespojivo, a to je upravo što svojom kolekcijom želim postići.

Ove godine posebno ženska populacija iščekuje sa velikom pažnjom vašu novu kolekciju. Naime na najznačajnijem modnom projektu u državi 31. Nivea BH Fashion Week Sarajevo, predstavićete kolekciju suknji. Jel ova vaša kolekcija znači veliki povratak suknji jer je očigledno da su suknje izuzetno malo prisustne u odjevanju mladih djevojaka?

Suknja je za mene definitivno najženstveniji komad odjeće i upravo zbog toga sam joj odlučila dodijeliti glavnu ulogu u ovogodišnjoj kolekciji. Želja mi je pokazati mladim ženama da za suknju ne vrijedi pravilo „manje je više" nego upravo suprotno. Pencil suknje koje prate liniju tijela i sežu ispod koljena više će naglasiti vašu ženstvenost nego kratke uske suknje koje viđamo svakodnevno i svugdje. Smatram da suknje koje ću predstaviti svakako mogu naći mjesto i u svakodnevnim odjevnim kombinacijama, zahvalne su za kombiniranje pa se tako mogu pretvoriti iz svečanijih u jednostavne ali high street kombinacije ukoliko ih kombiniramo sa niskim čizmama ili pak zanimljivim tenisicama.

Jeste li podložni mjenjanju vlastitog imidža i koliko je prema vašem mišljenju imidž bitan?

Imidž je bitan za svaku osobu, to je nešto što predstavlja našu osobnost i karakter, način na koji se predstavljamo okolini. Volim eksperimentirati i mijenjati imidž, ovisno o raspoloženju i prigodi. Vjerna sam vječnom jeansu koji volim kombinirati na ravne čizme sa zakovicama, oversized majice, zanimljive komade nakita i naravno cijeli outfit zaokružiti velikom torbom. Uvijek se volim šaliti i reći da ženska torba nikad nije dovoljno velika za količinu stvari koja joj svakodnevno treba. S vremena na vrijeme svoju nježniju stranu volim istaknuti malom crnom haljinom, lakiranim cipelama uz crveni ruž i podignutu kosu. To je kombinacija koja nikad ne izlazi iz mode.

Koji su vaši planovi poslije sudjelovanja na 31. Nivea BH Fashion Week Sarajevo, da li imate već zakazane modne revije u još nekim gradovima, planovi generalno...?

Prije svega, želim biti zamijećena u Sarajevu i pokupiti dobre kritike od strane publike koja mi je inspiracija za budući rad. Moja modna revija je na programu 03.11.2013 godine u kongresnoj dvorani hotela Holiday Sarajevo s početkom u 20:00h. Imam želju naći svoje mjesto na bh. modnom tržištu i potrudit ću se da to i ostvarim. Planovi su uvijek tu, i dalje ću nastojati stvarati kvalitetnu odjeću i torbe koja će svojom pristupačnom cijenom naći vlasnike diljem Bosne i Hercegovine.