Ero je toliko divlji, a tako nježan miris koji ima toplinu sunčane Hercegovine

mirisi, Hercegovina
...mirisima jednako okupa i planine i polja, piše Večernji list BiH. Upravo ti upečatljivi mirisi, koji podsjećaju na novi dan, čist zrak, neukrotive rijeke i suncem okupan krš, bili su inspiracija za prvi hercegovački parfem.

Sastojci iz Hercegovine

Nada Šarić, majka petero djece iz Rakitna i članica Braniteljske zadruge "Eko Hercegovina" u općini Posušje, osmislila je parfem kojem je simbolično dala ime Ero (Hercegovac). Riječ je o prirodnom parfemu koji čak osamdeset posto čine autentične sirovine nastale u Hercegovini. Iako se Ero tek stidljivo probija na tržište Bosne i Hercegovine i regije, reakcije na njega su više nego pozitivne, a Nada naglašava kako se uloženi trud isplatio. Sve je počelo sasvim slučajno i iz znatiželje. - Godine 2012. krenula sam na tečaj parfemistike i nastavila edukaciju do danas jer je to toliko neistražena oblast u kojoj je, uz znanje, važna i ideja. Tečaj je vodila Slobodanka Postić koja je ujedno i pokretačica škole aromaterapije u Hrvatskoj, a edukaciju iz prirodne parfemistike održava i u Sloveniji - objašnjava Nada koja je u ljekovito i aromatično bilje zaljubljena još od djetinjstva. Nakon održanog tečaja poduzetne Slovenke iz škole aromaterapije odlučile su predstaviti prirodne parfeme javnosti i u Ljubljani organizirale prvu međunarodnu izložbu parfema od prirodnih sirovina. Sudionici izložbe bili su kreatori koji su prošli edukaciju kod Slobodanke Postić. Kako bi sudjelovali na izložbi, potencijalni sudionici trebali su poslati recepturu i sastave parfema koristeći određena ulja tvrtke koja je sponzor izložbe. - Bilo mi je drago zbog poziva, ali mi se nije sviđalo da u parfemu nema naših sirovina. Poslala sam upit jednoj od organizatorica Ani Licini mogu li u parfem staviti hercegovačku sirovinu. Na moju radost, odgovor je bio potvrdan, s tim da je u parfemu trebalo biti i ulje sponzora - nastavlja Nada. Ističe kako je Anin pozitivan odgovor bio presudan za nastanak Ere. 
- Moj cilj bio je upoznati ostale parfemijere s našim sirovinama. Prvo predstavljanje pobudilo je zanimanje za sirovinu i parfem. Nakon predstavljanja, skupina od 20 Slovenki došla se upoznati s enfleurageom - nastavlja Nada. Naravno, zanimala su ih i ostala ulja. - Vezano uz Eru mi je prišla gospođa i rekla kako je oduševljena njime. Možda njezin komentar najbolje opisuje taj jedinstveni parfem. Naime, ona je mojim kolegicama poručila da mi kažu kako je parfem moćan. Toliko divlji, a tako nježan. Miris koji ima toplinu sunca i nešto posebno što vuče da ga mirišeš ponovno i ponovno. Moj odgovor je bio: "To je Hercegovina" - prenosi Nada prve reakcije na Eru. Naglašava kako je njezin rad koncipiran i na izradi osobnih parfema. - Moj način rada je takav da od sirovina koje imam, a više ih je od 100, radim osobne parfeme, gdje od odabranih sirovina sastavim osobnu kreaciju. Što znači da je parfem baš ono što naručitelj želi i što ispunjava njegove mirisne želje - objašnjava ova poduzetna žena koja ima velike planove s Erom, ali i razvojem izrade parfema u Hercegovini. - Ero je poseban parfem koji za sada imam u bočicama koje sam uspjela naručiti preko interneta. Razgovarala sam s jednim staklopuhačem i nadam se u skoroj budućnosti prekrasnim bočicama dostojnim sirovina koje će biti u njima - navodi Nada. Uz ovaj parfem, proizvodi još i parfimiranu vodicu ERODestiny i toaletnu vodicu EROClasik. ERO Clasik je toaletna vodica u kojoj dominiraju vanilija, jasmin i narcis. Riječ je o dva božanstvena cvijeta na podlozi od vanilije. Takav uljni parfem Nada je darovala predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović prilikom njezina posjeta općini Posušje. - Moja želja je pokretanje prirodne parfemistike kod nas te se nadam kako ćemo, uz Božju pomoć, u tome i uspjeti. Sve ide korak po korak. Bog nam je dao sirovine i naći će se način da ih iskoristimo ovdje jer ih godinama koriste u svijetu. Smatram da je bogatstvo naše Hercegovine podcijenjeno. Svi trebamo raditi na tome da, najprije među sobom, ali onda i dalje probudimo svijest o tome što imamo. Tek tada ćemo to znati iskoristiti.

Miris različito miriše

Moj prvi korak bit će osnivanje udruge koja radi na osvještavanju - objasnila je Nada svoje planove za budućnost. Inače, svi zainteresirani njezine parfeme mogu pomirisati na Blidinju u restoranu Sky staza.

- Za one koji žele znati više o parfemima koje radim, rado ću doći i objasniti postupak rada, razlike između parfema, parfimirane vodice i toaletne vodice. Rijetko se pruža prilika pomirisati pravi parfem jer su na našem tržištu jako rijetki - zaključila je Nada. Inače, vrijednost prirodnih parfema je u potpunoj odsutnosti sintetike. Zanimljivo je da će isti miris nanesen na kožu različitih osoba mirisati potpuno različito zbog različite kemije kože svake osobe. Koža svake osobe reagira drugačije na iste sastojke mirisa, a tijekom trajanja na koži miris se razvija i mijenja. Iako zanimanje za prirodne parfeme polako raste i kod nas, za sad ga najviše vole i kupuju naši ljudi koji žive u inozemstvu jer u Nadinim parfemima, osim prirode, nose i miris Hercegovine.