Coco Chanel: Sedam 'izuma' na kojima su joj žene zauvijek zahvalne

coco

Teško je zamisliti kako bi svijet izgledao da se prije točno 136 godina u francuskom gradiću Saumuru nije rodila Gabrielle 'Coco' Chanel. Modna pionirka oslobodila je žene iz krutih korzeta i stvorila kultne modne predmete koje i danas nosimo. Povodom njenog rođendana prisjećamo se sedam najvećih izuma najbriljantnije modne inovatorice.

 

1.Bižuterija

Coco Chanel gotovo da se nije moglo vidjeti bez gomile lažnih bisera oko vrata, a upravo je ona prva počela dizajnirati bižuteriju. Izrađivala ju je od lanaca, perlica i stakalaca i nosila uz casual/sportsku dnevnu odjeću. Na ideju da dizajnira bižuteriju došla je želeći omogućiti ženama da kupuju jeftiniji nakit kako bi njime mogle upotpuniti svaku odjevnu kombinaciju.

 

2. Ženske hlače

Prije 80 godina hlače su nosili samo muškarci. Coco Chanel to je promijenila zauvijek. Smatrala je da žene moraju imati jednaku slobodu kao muškarci te da ih korzeti i suknje fizički sputavaju. 'Prijelomni' trenutak dogodio se kada je Coco shvatila da ne može jahati konja u dugoj suknji te je doslovno skinula hlače s muškog jahača i odjenula ih.

 

3. Ženski kostim


Ideju i za ovu modnu ikonu dizajnerica je posudila iz muške mode, odnosno muškog odijela. Jaknica bez okovratnika, ispletenog uzorka i s metalik gumbima te suknja koja sužava, činile su kostim od tvida idealnim za žene koje su poslije Drugog svjetskog rata željele izgraditi karijeru u dominantno muškom poslovnom svijetu. Kostim su, između ostalih, nosile Audrey Hepburn, Grace Kelly i Jackie Kennedy.

 

4. Majica na mornarske pruge

Coco Chanel mnoge inspiracije crpila je iz svoje domovine, pa tako i za majicu na mornarske pruge. Promatrajući francuske ribare u majicama s bijelim i plavim prugicama sinulo joj je da bi takav jednostavan uzorak fantastično izgledao i na ženama. Coco je dizajnirala najjednostavniju verziju majice na mornarske pruge, a kasnije su prugice prenesene na hlače, cipele, torbe i druge modne dodatke.

 

5. Preplanuli ten

Početkom 20. stoljeća blijeda put bila je u modi. Preplanula koža povezivala se s nižom, odnosno radničkom klasom. A onda je Coco slučajno izgorjela pod suncem na Francuskoj rivijeri. Kada se vratila u Pariz prijatelji su se divili njenom osunčanom tenu te su se i sami počeli sunčati. Tako je nekoć prezirana preplanulost postala simbolom bogatstva i ljepote i trend koji nikada neće nestati.

 

6. Žersej

Još jedna stvar koju je Coco 'ukrala' od muškaraca je žersej. U njeno vrijeme ovaj udobni materijal koristio se samo za izradu muškog donjeg rublja. Za žene je to značilo potpuni preporod jer su do tada nosile samo krute i neudobne, ali skuplje materijale. Jeftinijim žersejem Chanel se opskrbila kada je zbog Drugog svjetskog rata došlo do nestašice skupih tkanina.

 

7. Mala crna haljina

Coco Chanel željela je stvoriti haljinu pristupačne cijene koja će biti dostupna ženama iz svih društvenih slojeva, odnosno najširem tržištu. Haljinu koja će se moći nositi na bezbroj načina i tako je nastala mala crna haljina, najpopularnija haljina na svijetu. Kada je prvi put predstavljena 1926. godine, Vogue je pisao da će postati vrsta uniforme za sve žene i za sve ukuse. Gotovo 90 godina kasnije, mala crna haljina i dalje ima jednaku moć.