Znate li da na vašem mobitelu ima bakterija koje žive na fekalijama?

mobitel, prljavština
Možete držati telefon u torbi ili na stolu ili u džepu, ali velike su šanse su da veći dio dana provede na jednom vrlo prljavom mjestu: u vašoj ruci.

Gallupovo istraživanje je pokazalo da više od polovice vlasnika pametnih telefona provjerava svoje uređaje nekoliko puta u jednom satu, piše Business Insider.

Istraživanje Deloittea koje je prenio magazin Time pokazalo je da je 2015. godine prosječna osoba provjeravala svoj telefon 46 puta na dan - a mladi to rade još daleko češće.

Stvar je u tome da svaki put kad dodirnete telefon, prenosite bakterije koje ste pokupili tijekom dana.

To uključuje mikrobe na koje ste naišli držeći se za prečku u javnom prevozu, na kvakama vratiju kupaonice ili toaleta te - najprljavijoj od svih stvari - kuhinjskoj spužvici.

Osim toga, svaki put kad razgovarate ili kašljete s telefonom blizu usta, nakrcat ćete ga sa svime što živi u vašim dišnim putevima.

Čistoća je pola zdravlja

"Mudro je periodički očistiti svoj telefon", kaže Philip Tierno, mikrobiolog i patolog s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u New Yorku. "Ja svoj čistim na kraju svakog dana".

Tierno kaže da su istraživanja otkrila mnogo različitih vrsta bakterija i virusa na telefonima, te da je uobičajeno pronaći bakterije koje žive na našoj koži, u respiratornom traktu kao i bakterije koje žive na fekalijama.

I dok su većina od toga bakterije od kojih se nećemo razboljeti, nisu sve u potpunosti bezopasne. Različite studije pokazale su da na mobilnim telefonima žive E. coli, MRSA, streptokok i mnoge druge vrste.

U nekim slučajevima morate biti izloženi tujecaju tisuća onih mikroba prije nego što se razbolite, pa samo njihovo prisustvo nije nužno razlog za zabrinutost.

Ali Tierno kaže da je u slučaju nekih patogena, kao što je norovirus (koji je također otkriven na telefonima), dovoljan samo jedan pa da se danima osjećate jadno i povraćate.

Srećom, možete očistiti svoj uređaj. Krpa od mikrovlakna uklonit će većinu (iako ne sve) bakterija.

I dok proizvođači uređaja za čišćenje ekrana osjetljivih na dodir ne preporučuju korištenje jakih sredstava na bazi alkohola, postoje i drugi proizvodi koji taj posao mogu odraditi podjednako djelotvorno.

Tierno kaže da je u redu ako propustite jedan dan čišćenja, ali...

"Ne čistite li svoj telefon - trebali biste početi", kaže