Zbog mobitela moguće izbacivanje učenika iz škole

špijunaža, prisluškivanje, generalno tajništvo Vijeća ministara, visoki računi, iphone, iphone, mobitel, izgubljeni mobitel, android, iphone, signal, ram memorija, mobiteli, iPhonom, baterija, baterija od mobitela, špijuniranje, aplikacija, mobilna aplikacija, mobitel, špijuniranje, mobitel, škola
Zbog zloporabe mobilnog telefona srednjoškolcima prijeti izbacivanje, a osnovcima ukor ravnatelja i premještanje u drugu školu, piše Večernji list BiH.

Smanjiti nasilje

Naime, iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske kažu da su, novim Zakonom o srednjem obrazovanju i odgoju, koji će uskoro stupiti na snagu, zloporaba korištenja mobilnih telefona u vrijeme nastave i snimanje videoisječaka za vrijeme boravka u školi te njihova daljnja distribucija ili u svrhu prijevare kod ocjenjivanja, definirani kao teža povreda obveze učenika.

- Za težu povredu obveze učenika, prema ovom Zakonu, učeniku može biti izrečena odgojno-disciplinska mjera odnosno isključenje iz škole - kazali su iz nadležnog ministarstva, prenose mediji u RS-u. Nadležni očekuju kako bi na taj način trebalo doći i do smanjenja vršnjačkog nasilja, jer smo, kako kaže, svjedoci da tinejdžeri uglavnom preko društvenih mreža dogovaraju tučnjave i razna maltretiranja. - Doći će do pooštrenih mjera zbog snimanja videoisječaka u školama i oko njih, situacija se mora uozbiljiti - ističu.

Loša iskustva

Negativna uporaba mobilnih telefona u školama nešto je s čim se zaposleni u školama već dulje vrijeme pokušavaju boriti na razne načine, ali nailaze na velike poteškoće. Mnogi učenici zloporabljuju korištenje mobilnih telefona na razne načine, od onih najbezazlenijih, korištenje telefona za komunikaciju u vrijeme nastave, pa do težih prekršaja, zloporabe fotografiranja i sličnih stvari, kao i vršnjačkog nasilja. - U mojoj školi skupina učenica osnovala je grupu na Viberu u kojoj stalno tračaju jednu učenicu i prave joj smicalice, ali još je to sve kao neslana šala, nije se dogodio ozbiljniji incident. Bila sam protiv toga kada su me pokušale ubaciti u tu grupu - kazala je Nezavisnim jedna srednjoškolka iz Banje Luke.•