Za ove korisne značajke pametnih telefona vjerojatno ne znate

oprez, djeca rast, sms, mobitel, vibracije, aplikacije, mobilne aplikacije, Android aplikacije, laž, žene, muškarci, poruke, istraživanje, roming, mobilni operateri, pametni telefoni, spavanje san, wc, roaming, ukidanje roaminga, sms, ljubavne poruke, poruke, BIH, roaming
Zašto (ne) biste klonirali aplikacije?

Uz neke softverske dodatke proizvođača mobilnih uređaja, na najnovijim izdanjima mobilne platforme Android dostupna je opcija 'kloniranja' aplikacija. Što to znači? To u praksi znači da je primjerice moguće iskoristiti dvije klonirane aplikacije za dva potpuno odvojena pristupa društvenim mrežama - bilo da je riječ o Facebooku ili Instagramu, bilo nečem trećem.

Tko nema dostupan izbornik, tj. opciju kloniranja na uređaju, može se poslužiti aplikacijom App Cloner (Google Play Store). Njeno osnovno izdanje je besplatno, no za dodatne funkcije treba izdvojiti koju kunu. Uz to valja imati na umu da neke klonirane aplikacije neće uvijek raditi baš najbolje (ili neće uopće).

Preuzimanje filmića s YouTubea lokalno?

Google ne dopušta da se u službenoj trgovini aplikacijama preuzme ikakav komad softvera koji bi omogućio spremanje sadržaja s YouTubea na memoriju uređaja. I dok su dostupni kojekakvi programi iz neslužbenih izvora, to uistinu ne možemo preporučiti zbog sigurnosti.

Srećom, dostupna su brojna web odredišta za tu svrhu. U pravilu je dovoljno pasteati link na filmić koji se želi snimiti lokalno (na mobilni uređaj).

Mobitel kao vaga!?

Zaslon, tj. senzore mobilnog uređaja moguće je iskoristiti i kao (nepreciznu) vagu. Za sve je potreban app poput ovoga (Google Play Store) i nešto truda oko postavljanja stvari (što može izazvati frustracije kod mnogih).

Dva zaslona u jednom

Tko god želi surfati internetom i istovremeno pratiti neki filmić na YouTubeu, može to činiti na novijim uređajima s novijim izdanjima platforme Android. Dovoljno je otvoriti aplikaciju i držati tzv. tipku Task (obično desno od tipke Home) kako bi se omogućio multi-window režim rada, piše Brightside.

Safe mode za mobitele

Kako bi se uklonile neke aplikacije koje odbijaju poslušnost ili jednostavno zagađuju uređaj (ili tek postoji potreba uklanjanja bugova iz njih), ponekad valja ući u Safe mode, a ponekad će uređaj to napraviti i sam. Za ručnu aktivaciju valja pratiti upute proizvođača.

Za Googleove uređaje stvar je relativno jednostavna - dovoljan je pritisak i držanje tipke za paljenje i gašenje te dodir i držanje opcije Power off na zaslonu. Nakon trenutka ili dva pojavit će se opcija Reboot to safe mode te valja dodirnuti OK.

Kod nekih Samsungovih uređaja procedura je slična, ali opet različita. Inicijalni korak je isti - valja držati tipku za paljenje/gašenje uređaja i odabrati opciju Power off. Nakon što se mobitel ugasio opet valja držati tipku za paljenje/gašenje dok se ne pojavi animirani Samsungov logo. Tada treba pustiti tipku za paljenje i držati tipku za stišavanje glasnoće na strani uređaja sve dok se sustav ne podigne, tj. dok se na zaslonu ne pokaže opcija Safe mode u donjem lijevom kutu.

Korištenje offline navigacije

Mobilni internet nije dostupan u svakom trenutku, a i kada je dostupan, zna imati visoku cijenu (recimo u inozemstvu), no što ako ste se izgubili, a potrebna vam je karta za slučaj nužde? Postoji trik kojim je moguće uštedjeti! Najbolje rješenje je preuzeti osnovne kartografske podatke dok je uređaj još spojen na internet te nakon toga deaktivirati mobilni internet uz ostavljanje GPS-a aktivnim. Lokacija će se i dalje nastaviti pokazivati dok se krećete, a vi nećete potrošiti previše novca na podatkovni promet.

Priručni skener dokumenata

Vrijeme flatbed skenera je prošlo. Danas je za skeniranje dokumenata dovoljan mobitel s kamericom i pripadajuća aplikacija poput ove (Google Play Store). Ovo je samo prijedlog, jer je tih aplikacija danas pregršt na obje dominantne platforme (iOS i Android), a valja napomenuti da nadolazeći iOS 11 donosi tu značajku integriranu u sam sustav.

Neograničeno pretraživanje

Zahvaljujući aplikaciji Google Goggles (Google Play Store) moguće je pretražiti ama baš sve - i to ne korištenjem riječi, već mobilne kamerice. Uperite ju u hranu, neki spomenik ili poznati objekt (kao i barkodove i QR kodove) i gledajte kako Google izvodi magiju pred vašim očima.

Povezivanje dvaju uređaja s Androidom

Korištenjem značajke USB On-The-Go (ili kraće USB OTG) moguće je spojiti dva mobitela s Androidom te na taj način razmjenjivati datoteke ili puniti jedan uređaj drugim. Jasno, za ovo je potreban adapter ili poseban kabel koji će na oba kraja imati microUSB ili USB Type-C vezu (ovisno o uređaju), piše Brightside.