Upola jeftiniji od iPhonea i Samsunga, a razlike vjerojatno nećete ni primijetiti

mobitel
U kratkim crtama, novi OnePlus 5 (četvorku su namjerno preskočili jer broj četiri u Kini se smatra nesretnim) je sve ono što tražite od pametnog telefona i puno više od toga. No, ono čime bi mogao osvojiti većinu je činjenica da je gotovo upola jeftiniji od iPhonea, Google Pixela i Samsunga, a prosječni korisnik razlike vjerojatno neće ni primijetiti.

Nije razvikan, ali neće vam isprazniti džepove

Nažalost, na prezasićenom tržištu OnePlus je i dalje brand koji većina kupaca ne prepoznaje (u Hrvatskoj su dostupni tek od 2015.) pa ćemo vjerojatno pričekati još nekoliko godina prije nego uhvate korak s ostalim proizvođačima. No, ako ste u potrazi za novim uređajem, a nemate namjeru iskrvariti vrtoglavu cifru za običan telefon, ovo je idealno vrijeme da se upoznate s OnePlusom.

Dolazi u dvije varijante, Slate Gray s memorijom od 64GB i 6GB RAM-a košta 480 (oko 3200 kuna), dok Midnight Black od 128 GB i 8GB RAM-a 540 dolara (oko 3600 kuna). Dakle, samo jedan pogled na ovaj odlomak objasnit će vam zašto je kineski proizvođač u samo četiri godine koliko je prisutan na tržištu, stvorio gotovo kultni status ne samo među ljubiteljima Androida već i među onima koji su shvatili da plaćaju previše za Appleov dizajn.

To nas dovodi i do sljedeće točke na dnevnom redu jer ovo je Android koji djeluje kao kopija iPhonea 7 Plus, što je ogromna prednost jer tako skuplja poene u oba, inače stupidno zaraćena kampa. Na kraju krajeva, rijetki su telefoni koji iskaču iz prosijeka pa često nemate pojma o kojem se uređaju radi sve dok ga bolje ne proučite.

Što se krije "ispod haube"?

Uglavnom, OnePlus 5 u sebi ima sve najbolje komponente, Qualcommov najnovji procesor Snapdragon 835, 6 ili 8 GB LPDDR4X RAM-a, bateriju od 3300mAh sa super brzim punjenjem, kapacite od 64 ili 128 GB, podršku za dvije SIM kartice, Bluetooth 5.0, AMOLED zaslon, dvije kamere na stražnjoj strani i selfie kameru od nevjerojatnih 16 megapiksela.

Po pitanju dizajna, ne očekujte revoluciju u odnosu na prethodnika, ali definitvno izgleda bolje i tanji je i od 3T i od konkurencije. Ako vam to bilo što znači.

Tu je i Oxygen OS koji donosi nekoliko noviteta od kojih je mnoge najviše oduševio tzv. "mod za čitanje" koji filtrira plavo svjetlo i prilagođava ekran za što ugodnije čitanje.

Nije "flagship ubojica", ali ni ne mora biti

Što se izvedbe tiče, OnePlus 5 radi besprijekorno i neovisno o tome koliko aplikacija pokrenuli, nećete naići na "štekanje", ali to nećemo posebno isticati jer takve stvari i očekujemo od flagship uređaja u 2017.

Ono što OnePlus 5 nije, nije "flagship ubojica", ali to ni ne želi biti. U prvom redu zato što se još uvijek radi o premalenom igraču o uređajima koji se tek trebaju nametnuti većem broju konzumenata, ali to ne mijenja činjenicu da će iz godine u godinu privlačiti sve više kupaca kojima postaje sve jasnije da im razvikani proizvođači iz džepova izbijaju sve više novca, a pritom to sve teže opravdavaju.

I možda nećete imati statusni simbol s uočljivom jabukom ili prepoznatljivim multifunkcinalnim rubom, ali imat ćete više novca i uređaj koji za konkurencijom previše ne zaostaje.

Index.hr