U zemljama EU kažnjiva uporaba mobitela tijekom vožnje

prisluškivanje, Sipa, oba, BIH, prisluškivanje, Kanadska obavještajna služba, američka NSA, Wi-Fi signal, špijunski software, propisana kazna, uporaba mobilnog, mobitel, cijene roaminga, eu, Hrvatski Telekom, Vipnet, Tele2, Zračenje mobitela, mobitel, dozvoljena količina zračenja, mobiteli, zračenje, prisluškivanje, policija, prevare, prevareni, poziv, prevara
Sposobnost je koncentracije manja, a samim time dulje je i vrijeme potrebno za reakciju vozača i onda kada vozač razgovara uz hands-free uređaj, ali takva uporaba mobilnog telefona u većini zemalja ipak nije zabranjena.

Istraživanja su, naime, pokazala, da hands-free uređaji i opcije glasovnog biranja brojeva uklanjaju ometanja fizičke prirode jer vozač uređaj ne mora uzeti u ruku i ne treba gledati u njega, ali i dalje dok telefonira ne razmišlja o vožnji nego o temi razgovora.

Kazne se od zemlje do zemlje bitno razlikuju, što je razumljivo jer se i standard građana razlikuje, piše agencija Vlm. Najnižu kaznu za uporabu mobitela tijekom vožnje plaćaju vozači koje u tom prekršaju policajci uhvate na području Mađarske ili Češke.

U Mađarskoj je propisana kazna od 36, a u Češkoj od 38 eura. No, možete proći i skuplje jer gornja je granica u Mađarskoj 78, a u Češkoj 95 eura. Najnižu jedinstvenu kaznu za vozače koji telefoniraju tijekom vožnje ima Njemačka, u kojoj kazna iznosi 40 eura. Deset eura više nemarnom će i razgovorljivom vozaču naplatiti prometni policajci u nama susjednoj Austriji. U Sloveniji je isti prekršaj "težak" 120 eura.

Kazna u francuskoj iznosi 135 eura, a 155 eura kazne propisano je talijanskim zakonodavstvom. S obzirom na jako loš standard u toj zemlji, iznenađuje podatak o propisanih 100 eura kazne za uporabu mobilnog telefona tijekom vožnje u Grčkoj. Najveća kazna ipak je propisana u Španjolskoj, gdje zbog telefoniranja tijekom vožnje možete ostati bez 200 do 300 eura.

U usporedbi s tim iznosima, hrvatska kazna od 500 kuna ili 65,33 eura čini se niskom. U svakom slučaju nije zanemariva realna opasnost od izazivanja prometne nesreće, kao što nisu zanemarive ni kazne. Ako ipak zgriješite na cesti, nije u svim zemljama jednak ni princip naplate kazni.

Dok se u pojedinim zemljama za plaćanje kazne za prometni prekršaj na licu mjesta odobrava popust, primjerice 50 posto u Sloveniji i 30 posto u Španjolskoj, u nekima veću kaznu ne možete platiti prometnom policajcu.

U Austriji policija može na mjestu naplatiti kaznu do 50 eura, a za veću kaznu vozač ostavlja depozit te preostali iznos uplaćuje na pošti ili u banci. U Njemačkoj se kazne mogu platiti na licu mjesta. U Francuskoj se plaća u banci, a u Bugarskoj i Mađarskoj putem uplatnice.

urbancult.hr