Sve više dvogodišnjaka koristi mobitele

mobiteli, cijene, prenosivost brojeva, Eronet, pozivi, prevara, djeca, mobiteli, godine, Facebook, tehnika, oprez, telefoni, brojevi, nagradna igra, Ljubuški, sms, mobiteli, baterije, punjenje, mobiteli, sperma, hlace, Prevara u braku, prevara, HT Eronet, mobilni internet, mobilna telefonija telekomunikacije, mobilni operatori, prisluškivanje, žiroskop, Hakirati  žiroskop telefona, mobiteli, ovisnost, istraživanje, WhatsApp, facebook messenger, HT Eronet, telefoniranje, 4G mreža, BIH, milijunski gubici, punjenje mobitela, WhatsApp, poruke, mobiteli, mostarke, telefon, rooming
Studija koju je provela organizacija Common Sense Media, pokazala je da je 38 posto djece mlađe od dvije godine koristilo prijenosni uređaj za igranje, gledanje videa i drugih multimedijskih sadržaja.

Prije dvije godine taj je udio bio samo deset posto, piše Mashable. Do osme godine sad se penje na 72 posto.

Porast nisu zabilježili samo mobilni uređaji. Televizija je, doduše, ostala na 66 posto, ali su računala porasla s četiri na deset posto. U padu je korištenje DVD-a, s 52 na 46 posto.

Ne samo što ih djeca više koriste, već to i čine dulje. Prosječno, vrijeme koje provode s mobilnim uređajima se utrostručilo, s pet na 15 minuta dnevno.

Ima to svoju i dobru i lošu stranu. Tableti, recimo, mogu biti odličan obrazovni alat, ali ih se isto tako može zlorabiti ako ih se prečesto koristi kao virtualne dadilje.

Američki pedijatri preporučuju zabranu korištenja svih uređaja s ekranom djeci mlađoj od dvije godine. No u organizaciji Common Sense Media to smatraju prekonzervativnim te poručuju da te uređaje treba koristiti odgovorno i u obrazovne svrhe.

Tvrtke koje se bave proizvodnjom mobilnih uređaja i sadržaja za njih morat će, upozoravaju, imati na umu da će ih koristiti i vrlo mala djeca. Stoga trebaju stvarati etičnu i vrijednu tehnologiju, koja neće poticati ovisnost, po prirodi je obrazovna i poštuje privatnost obitelji.

Tportal