Što bi korisnici ‘Huawei’ mobilnih telefona u BiH mogli očekivati u narednom periodu

huawei

ALPHABET Inc's Google, krovna firma "Google", prekinula je suradnju s Huawei koji je inače u proteklih nekoliko godina proizvodio vrhunske mobilne uređaje po dosta prihvatljivijoj cijeni od konkurencije.

"Huawei" će tako izgubiti pristup za nadograđivanje (updejtanje) telefona koji imaju Android. Također, izgubit će pristup Google Play Storeu i Gmailu, što će uveliko otežati rad korisnika ovih mobilnih telefona.

U Bosni i Hercegovini proteklih godina povećan je broj korisnika mobilnih telefona Huawei, a najviše zbog operatera koji su u svoju ponudu "ubacili" ove mobilne telefone.

Potrudili smo se pronaći odgovor "što bi korisnici ovih mobilnih telefona koji su kupljeni putem BH Telecoma i HT Eroneta mogli očekivati u prethodnom periodu".

Iz BH Telekoma smo dobili odgovor da ne žele komentirati trenutnu situaciju sa Huawei mobitelima koje koriste njihovih klijenti, a koji su kupljeni putem BH Telekoma sve dok se Huawei na globalnom tržištu ne obrati javnosti. U svakom slučaju neslužbeno je rečeno da sigurno neće biti nitko od korisnika zakinut i da se oni nadaju da korisnici neće imati nikakve probleme.

Saša Mrdović, profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu i IT stručnjak povodom ovoga kazao je da neočekuje nikakve veće probleme za korisnike prije svega jer je Huawei prevelik proizvođač da bi tako propao.

U svakom slučaju u narednom periodu i prilikom prve naredne nadogranje vidjet ćemo što će se dogoditi sa ovim mobilnim telefonima.