Spavate uz mobitel? Evo zašto to nikada ne biste trebali raditi

valirijana, spavanje, uranak, spavanje, zdravlje, sreća, spavanje, zdravlje, štucanje, spavanje, san, spavanje, spavanje, zdravlje, ljudi, spavanje, neznanje, spavanje, san, stvari, spavanje san, snovi, buđenje, ustajanje, mobitel, spavanje, čaj, spavanje, višnja, kava, buđenje, Rano buđenje
...bi moglo biti jednostavno - maknite mobitel iz spavaće sobe. Osam od 10 korisnika ima svoj mobitel pored sebe tijekom noći, a polovica ga koristi za alarm, pokazalo je posljednje istraživanje, javlja Graphic.com.

Stručnjaci su zabrinuti zbog utjecaja koje to ima na ljude, blizina mobitela nas čini super osjetljivima pa je vjerojatnije da će nam san biti poremećen i nećemo ga imati dovoljno. Sve to može uzrokovati i nesanicu i druge probleme sa spavanjem. Većina ljudi će spavati bolje ako im u spavaćoj sobi ne bude mobitela i drugih elektroničkih uređaja, kaže dr. Guy Meadows, specijalist za nesanicu iz Londona. On zbog toga svoj mobitel tijekom noći ostavlja u kuhinji.

Osim nesanice neki tvrde da spavanje uz mobitel može uzrokovati vrtoglavicu i glavobolje.

Glavni problem s mobilnim telefonima, tvrdi dr. Charles Czeisler s Harvarda, je i njihovo jako neprirodno svjetlo koje utječe na organizam "varajući" ga da je dan. Svjetlo stimulira stanice u mrežnici, područje u stražnjem djelu oka koje šalje poruku mozgu. Stanice osjetljive na svjetlost daju informacije našem tijelu koje je doba dana, objašnjava dr. Meadows. To pak kontrolira hormone melatonin (od kojeg nam se spava) i kortizol. Za sva umjetna svjetla, od žarulja do neonskog svjetla, se smatra da koče hormon melatonin i tako nas drže duže budnima, a svjetla mobitela imaju još jači efekt.