Šest znakova da vam netko prisluškuje mobitel

mobitel

Dokaz je nedavna afera s prisluškivanjem Angele Merkel. Možda niste toliko važni, ali nije isključeno da se netko bavi i vama i vašim mobilnim telefonom. Ako sumnjate u takvo nešto, evo nekoliko „simptoma” da ste među izabranima za prisluškivanje.

Temperatura baterije

Jedan od vjerojatnih indikatora prisluškivanja je stanje baterije telefona. Opipajte svoj mobilni u vrijeme kada ga ne koristitie – ako je on topao ili čak vruć to znači da se i dalje koristi. Imajte na umu da se toplina pojavljuje uglavnom prilikom korištenja (ili neposredno nakon punjenja) telefona. Sve u svemu, baterija može biti vruća samo u slučaju da je telefon nedavno korišten, pišu Novosti.

Ako „punite” telefon češće nego inače – to je još jedan znak potencijalne prijetnje. Ako niste koristili uređaj češće nego obično, onda vaš telefon koristi netko bez vašeg znanja. Kada se telefon prisluškuje, baterija se mnogo brže istroši.

Prisluškivani mobilni telefon neprestano bilježi razgovore u svojoj okolini čak i ako izgleda da je u stanju mirovanja.

Napomena: Mobilni telefoni imaju tendenciju da gube maksimalnu razinu rada baterije tijekom vremena. Ako je vaš telefon stariji od godinu dana, kapacitetet baterije se stalno smanjuje, u ovisnosti od intenziteta korištenja.

Isključivanje sa zastajkivanjem

Kada isključujete telefon i primjetite da pozadinsko osvjetljenje dugo gori ili jednostavno, telefon se odbija isključiti, moguće je da ste prisluškivani. Atipično ponašanje telefona uvijek je upozoravajuće. Iako, opisani problemi mogu biti izazvani problemima s hardverom ili softverom telefona.

Čudna aktivnost

Događa li vam se da se na telefonu iznenada upali pozadinsko osvjetljenje ili se same od sebe postavljaju neke aplikacijem ili se uređaj sam isključuje? Čudno ponašanje može biti signal da netko daljinski kontrolira telefon.

Pozadinski šumovi

Kada razgovarate, telefon koji je prisluškivan može „ispuštati zvukove”: nešto poput eha, električno pražnjenja, „klikova”… Doduše, ovo ne mora značiti da ste žrtva „špijuna” – možda se vaš sugovornik nalazi u gradskoj gužvi gdje se svašta čuje. Međutim, ukoliko čujete pulsirajući šum iz svog telefona kada ga ne koristite – to može biti ozbiljan problem.

Smetnje

Ako koristite svoj mobilni telefon u neposrednoj blizini drugih elektronskih uređaja (poput televizora ) i on im stvara smetnje, to može biti posljedica prisustva stranih uređaja u kućištu mobilnog telefona. U većini slučajeva smetnje su normalne, ali ako se događaju u trenutku kada ne koristite telefon, to zaista može značiti da vas prisluškuju.

I virus?

Inače, priča se kako „hara” novi virus za Android. Zahvaljujući njemu, onaj čiji je telefon „zaražen” obavi razgovor, „spusti slušalicu”, a onda njegov sugovornik još 10 sekundi može slušati razgovor u okolini „zaraženog” telefona. Dakle, pazite da, recimo, ne završite ljubaznu konverzaciju sa šefom koji vam (naravno) ide na živce, a onda društvu sa kojim sjedite objavite „Opet onaj kreten” ili nešto slično…