Samsung drži 2/3 Android tržišta. Među prvih 10 modela, osam je Samsungovih

Localytics, android, samsung, Tržište Android tableta
Svi ostali proizvođači zasjedno (HTC, Sony, LG, Motorola, Huawei, ZTE itd.) u Android kolaču sudjeluju s otprilike jednom trećinom.

Istraživanje je provedeno na 25 milijuna primjeraka Android uređaja u razdoblju listopad-studeni.Kad su konkretni uređaji u pitanju, prvih sedam mjesta zauzimaju samo Samsungovi uređaji iz serije Galaxy. Tako Galaxy S3, kao najpopularniji Android uređaj općenito, zauzima najviši udio, tj. 15,1%, njegov nasljednik Galaxy S4 7,4%, dok se stariji Galaxy S2 nalazi na trećem mjestu s 5,2% udjela. Četvrti je Galaxy Note 2 s 4,8% udjela, peti Galaxy S3 mini sa 1,5% i šesti Galaxy Ace s 1,3% udjela u prodanim Android uređajima. Tek sedmi po redu je HTC One s isto 1,3% udjela, a osmi Motorola Droid Razr s 1,1%. Zanimljivo je da među prvih 10 nema Sonyjevih, LG-evih niti modela bilo kojeg drugog proizvođača.

Tržište Android tableta je u sličnoj situaciji, ali s nešto većim udjelom drugih proizvođača. Prvi na ljestvici, s udjelom od 21,8%, je 7-inčni Samsung Galaxy Tab 2 7.0, dugi je Galaxy Tab 2 10.1 sa 16,7% udjela, treći Nexus 7 s 15,2%, četvrti Amazon Kindle Fire HD7 s 9,8%, a među posljednja četiri su još dva Samsungova uređaja.

Eto, trenutno živimo u vrijeme općeg duoplola dvaju proizvođača (Applea i Samsunga) na tržištu mobilnih uređaja, dok u Android svijetu nijedan proizvođač trenutno nema pravi odgovor na Samsungovu dominaciju.

mob.hr