Prodali više mobitela od Applea, a za njih još nitko nije i čuo!

kineska kompanija, Xiaomi, iphone, smartfon, mobilne aplikacije, potrošnja baterije, uticaj aplikacije na telefon
Kada se priča o kompaniji čiji je izvršni direktor velika ikona, čija predstavljanja proizvoda prate tisuće vjernih fanova i čije tablete i pametne telefone koriste milijuni ljudi, većina bi pomislila da se radi o Appleu.

No, jedna relativno nepoznata kineska kompanija također ima fanatične fanove i prodaje milijune pametnih telefona i tableta te je na kineskom tržištu čak prodala više smartphonea od Applea i u kratko vrijeme postala je fenomen na mobilnom tržištu - Xiaomi.

Ova je kompanija osnovana tek 2010. godine (njena tržišna vrijednost već sada iznosi 10 milijardi dolara) te je u svom kratkom usponu prema vrhu koristila potpuno drugačiju taktiku od Applea i Samsunga zahvaljujući kojoj su u samo nekoliko godina postali jedna od vodećih mobilnih kompanija u Kini, ali i na svijetu, o čemu smo već ranije pisali.

Naime, Xiaomi za razliku od konkurencije ne troši veliki novac na oglašavanje te se njihovi telefoni ne mogu kupiti u trgovinama (pa ne moraju plaćati maržu trgovcima), već samo putem interneta, što im omogućava da prodaju puno jeftinije telefone u odnosu na ostale mobilne kompanije - npr. Xiaomijev telefon u Kini košta oko 200 dolara, dok je cijena iPhonea veća od 700 dolara.

Njihove uređaje koji rade na Androidu krase kvaliteta izrade i odlične performanse, napominju na stranici 9to5 Mac, a najveća reklama su im sami korisnici i njihove pohvale na internetu i društvenim mrežama.

Xiaomi je prošle godine prodao 18,7 milijuna pametnih telefona u Kini, što je manje od Applea koji je tijekom 2013. prodao više od 23 milijuna smartphonea na tom tržištu, no ove godine situacije se promijenila te je Apple u prvom kvartalu prodao 9 milijuna telefona, dok je Xiaomi u prva tri mjeseca ove godine prodao čak 10,4 milijuna telefona čime je preskočio Apple na ovom tržištu.

Ova kompanija u budućnosti ima još veće planove te je njihov karizmatični izvršni direktor Le Jun (kojeg mnogi nazivaju kineskim Steveom Jobsom) u Xiaomi doveo poznatog Googleovca Huga Baru koji će im pomoći da u budućnosti zauzmu još veći udio kineskog, a kreću i u veliki pohod na međunarodno tržište na kojem bi u budućnosti mogli imati veliku ulogu, prenosi dnevnik.hr.