Pogledajte kako prepoznati da vas netko upravo špijunira na WhatsAppu

WhatsApp

Svi detalji nisu u potpunosti poznati, no kako prenose na BBC-u, propust je iskorišten za napad na "određeni broj korisnika" korištenjem softvera kojeg je navodno razvila izraelska kompanija NSO Group.

Propust je povezan s opcijom WhatsAppa za obavljanje telefonskih poziva - potrebno je nazvati osobu koju se žele špijunirati i, čak ako ona ne odgovori na poziv, softver se može instalirati na telefon, dok zapis o pozivu može nestati.

Dakle, iskorištavanjem ovog propusta i bez znanja vlasnika telefona, hakeri su mogli instalirati opasan softver i pratiti komunikaciju i ostale aktivnosti vlasnika telefona.

Iz WhatsAppa su za BBC komentirali kako su, nakon što su pronašli propust, o njemu objavili određene sigurnosne kompanije, grupe za ljudska prava te američko ministarstvo pravosuđa.

Napominju kako napad ima sva obilježja suradnje privatne kompanije i vlada država s ciljem postavljanja špijunskog softvera koji preuzima kontrolu nad funkcijama operativnih sustava pametnih telefona.

Izraelska kompanija NSO Group surađuje s vladama brojnih zemalja kojima isporučuje softver za nadzor, a iako kažu kako je softver dizajniran prvenstveno za sprječavanje i istragu terorizma i kriminala, brojne su optužbe da se koristi za prisluškivanje i praćenje aktivista, boraca za ljudska prava, zviždača i novinara.

Njihov najpoznatiji softver je Pegasus koji, osim što skuplja podatke o pozivima, mailovima i porukama, može prikupljati i informacije mikrofona i kamere tako da su osobe na čijim je telefonima instaliran u konstantnom i potpunom nadzoru.

Izvor: BBC