Pazite se, vaš telefon vas sluša: Virus za mobitele koji snima razgovore

telefon, broj, zdravlje, mobitel, glavobolja, mobilna telefonija, prijenos broja, mobiteli, virus, RAK, mobiteli, mostarci, razgovor, hercegovački vicevi, gazda, mobitel, zdravlje, rak mozga, Njemačka, duvanjskim gastarbajterima, Hrvatska dijaspora, dijaspora, prisluškivanje, mobitel, telefoniranje, kazna, cijene, nove cijene
Virusi iz virtualnog svijeta su ovaj put doista prešli granicu. Ne, ne možete se (još uvijek), prehladiti od komada neprijateljski nastrojenog programskog koda, ali vam se, odnedavno, može dogoditi nešto potencijalno mnogo gore.

Naprimjer, kako je izvjestila kompjuterska američka firma CA technologies, na sve popularnijim mobitelima koji rade na Googleovom operativnom sustavu Android, pojavio se trojanski konj koji može snimati telefonske razgovore koje obavljate.

Štoviše, način na koji je napisan ovaj maliciozni program, omogućava mu da razgovore, koje snima na memorijsku karticu mobitela, u određenim okolnostima prebaci na Internet, odnosno na server koji kontroliraju hakeri.

"Hakiranje" koje su provodili u News of the Worldu i koje već tjednima trese britansku političku i globalnu medijsu scenu, za ovo je manje od dječje igre.

Ne zna se koliko se trojanski konj imena Golddream.A proširio, no činjenica je da mobilni telefoni, kako postaju sve pametniji, postaju i sigurnosno sve ranjiviji.

Stoga, s internetske stanice Read Write Web koja je prenijela ovu vijest, upozoravaju kako je sigurnost na mobitelima sve nužnije tretirati kao i na kompjuterima, te kako je potrebno češće korištenje sigurnosnih aplikacija.

izvor: novi list