Ove stvari svaki vlasnik Androida treba izbjegavati

samsung
Ne ostavljajte mobitel otključan
Što više toga radimo na smartfonu, to je veća potencijalna šteta ukoliko uređaj dospije u krive ruke. Najjednostavniji način kako ćete zaštititi fotografije, poruke i druge osjetljive podatke je zaključavanje zaslona. Ako niste zadovoljni s u Android ugrađenom značajkom, postoji hrpa odličnih aplikacija koje nude i dodatne sigurnosne značajke.

Ne zaboravite nadogradnje
Vrijedi pratiti softverske nadogradnje za Android jer svako novo izdanje ne samo što često donosi sigurnosne zakrpe već i nudi niz novih značajki kojima ćete osvježiti svoj pametni telefon.

Izbjegavajte punjenje preko USB-a
Razlog je jednostavan: računalo isporučuje značajno manje električne energije od punjača, pa će punjenje baterije dulje trajati.

Ne zaboravite sigurnosne kopije (backup)
Ako ste poput nas, onda na mobitelu držite gigabajte fotografija, glazbe, e-knjiga i kojekakvih drugih sitnica koje su nam važne ili barem drage. S gubitkom ili krađom mobitela sve one bi nepovratno nestale kad ne bismo redovno radili sigurnosne kopije (backupove). Odnijet će vam nešto vremena, ali nije teško a može vam puno značiti u slučaju da zbog bilo kojeg razloga ostanete bez uređaja.

Ne pohranjujte sve online
Pohrana datoteka u računalnom oblaku korisna je i praktična. Ipak, nemojte se posve na nju osloniti, već svakako napravite sigurnosnu kopiju najvažnijih podataka na čvrstom disku koji vam je pri ruci.

Nemojte dozvoliti pregrijavanje
Ostaviti skup i osjetljiv uređaj poput pametnog telefona uz jak izvor topline vrlo je loša ideja. Time riskirate skraćivanje životnog vijeka baterije u boljem slučaju, odnosno eksploziju i zapaljivanje u gorem scenariju. Ištekajte mobitel iz struje svakako kad je punjenje završeno.

Ne izlažite zaslon bespotrebnim rizicima
Zaštitno staklo Gorilla je super, ali nije svemoćno. A zamjena stakla na smartfonu je skupa. Stoga pazite kako rukujete mobitelom i uložite u zaštitnu futrolu ili prekrivku.

Držite smartfon na suhom
Da, sve je više pametnih telefona otporno na vodu. No, ako nemate takav uređaj trebate ga držati što dalje od vlažnih mjesta. Vlaga je među vodećim uzrocima oštećenja u smartfonima.

Pazite što držite na smartfonu
Ako zbog bilo kojeg razloga želite fotografirati intimne dijelove svog tijela, to je vaša stvar. No, ne preporučamo da te fotografije trajno držite na pametnom telefonu. Nikad ne znate tko ih i kad može vidjeti.

Prikrijte tragove
Možda ste švrljali po web stranicama namijenjenima samo odrasloj publici ili ste tražili poklon za blisku i dragu vam osobu. Što god ste radili, ne dozvolite da vas tragovi odaju. Počistite povijest pretraživanja, koristite anonimni način pretraživanja.

Ne instalirajte sumnjive aplikacije
Ogroman broj zlonamjernih aplikacija cilja upravo na vlasnike Androida. Naročito one koji nisu baš pažljivi i oprezni pri preuzimanju aplikacija, pa to čine i na web odredištima sumnjive reputacije.

Tportal.hr