Osjećate se mamurno, a niste pili? Evo zašto!

mobitel

Ako se cijeli dan osjećate mamurno i umorno, a niste konzumirali alkohol, vjerojatni krivac za to stanje su - pametni telefoni. Nedavno istraživanje koje su proveli znanstvenici sa sveučilišta u Michiganu pokazalo je da osobe koje navečer i po noći koriste pametne telefone kako bi riješili poslovne obaveze, sljedećeg dana mogu se osjećati mamurno, iscrpljeno i potpuno bez energije, zbog čega će i na poslu biti manje produktivni.

'Pametni telefoni gotovo su savršen alat za poremećaj spavanja', komentirao je Russell Johnson koji je sudjelovao u ovom istraživanju te je dodao da je mnogima, nakon što su proveli određeno vrijeme koristeći pametne telefone za sređivanje poslovnih obaveza, jako teško odvojiti se od posla i opustiti nakon što ugase telefone, zbog čega imaju velikih problema sa spavanjem.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su na Telegraphu na kojem kažu da, iako poslovnjaci smatraju pametne telefone 'najvažnijim alatom koji je ikada napravljen' kada je u pitanju povećanje produktivnosti na poslu, njihovo pretjerano korištenje prije spavanja može dovesti do negativnih posljedica sljedećeg radnog dana jer će zbog umora zaposlenici biti manje produktivni.

Zahvaljujući internetu, laptopima i mobilnim uređajima, posljednjih desetak godina uvelike se promijenio životni stil velikog broja ljudi - ranije je odlazak s radnog mjesta značio i kraj poslovnih obaveza, dok danas mnogi provjeravaju poslovne mailove i nakon radnog vremena te rade i od kuće. Ono što je posebno zanimljivo jest da je ovo istraživanje pokazalo da, iako se za obavljanje poslovnih obaveza koriste i računala i tableti, upravo pametni telefoni imaju najveći negativni efekt na spavanje i umor.

Dnevnik.hr