Od danas jeftinija mobilna telefonija u BiH

pametni telefoni

Naime, Agencija je donijela Odluku o usklađivanju cijena usluga mobilne telefonije i uvjeta za pružanje telekomunikacijskih usluga, kojom je, između ostalog, naloženo da operatori BH Telecom d.d. Sarajevo, M:tel a.d. Banja Luka i HT d.d. Mostar najkasnije do 1. lipnja izjednače cijene poziva iz mobilne mreže prema drugim fiksnim mrežama s cijenom poziva iz mobilne mreže prema vlastitoj fiksnoj mreži i da to vrijedi za sve postpaid i prepaid pakete.

Također, operaterima se nalaže da trajanje računa za prepaid korisnike nakon nadopune iznosom 10 KM i više, mora vrijediti najmanje 90 dana (u razdoblju od 90 dana korisniku omogućiti dolazne i odlazne pozive).

Odlukom se zahtijeva i izmjena Pravila 67/2012 o modelu rebalansa cijena govornih telefonskih usluga u BiH za postpaid i prepaid tarifne pakete, te je Nacrt upućen na javne konsultacije do 7. lipnja. Cilj primjene ove mjere je nediskriminacija korisnika mobilne telefonije u odnosu na korisnike fiksne telefonije.

Imajući u vidu da su smanjene cijene u mobilnoj telefoniji sadržane u novoformiranim paketima koji su u ponudi RAK poziva krajnje korisnike da se informišu o dostupnosti raspoloživih paketa i tarifnih modela kako bi imali pristup uslugama u mobilnoj telefoniji po smanjenim cijenama.

U svrhu otklanjanja prepreka za dalji razvoj konkurencije na tržištu mobilnih komunikacija, potrebno je da Vijeće ministara BiH, navodi RAK, usvoji strateške dokumente među kojima je nova Politika sektora telekomunikacija. To bi "eventualno moglo dovesti do uvođenja novih operatora mobilne telefonije na tržište, te dodjelu dozvola za uvođenje 4G mobilnih mreža nove generacije".

Drugi set mjera stupa na snagu 1. srpnja ove godine.

Fena