Od 25. listopada zakonski kažnjivo hodanje i tipkanje na mobitel

pozivi, bivša cura, poruke, oprez, sms poruke, pozivi, hercegovački vicevi, mobitel, slova, frizerka, sms, sms poruke, čitanje, android, Android 4.2 operativni sustav, na Android platformi, mobiteli, Izdržljiva baterija, baterija, zavođenje, poruke, mobitel, prazna baterija, baterije, potrošnja baterije, Izdržljiva baterija, baterija, sms, sms poruke, ljubavne poruke, čestitka, Uskrsna čestitka, sms, SMS poruka, studentica, baterija, Izdržljiva baterija, otkriće, wi fi, potrošnja baterije, baterija, prazna baterija, 5G, 5G mreža, uvođenja 700 MHz radijskih frekvencija, mobilni telefon, pametni telefoni, android, virus, mladi, život s roditeljima , roditelji
Dok su mobilni telefoni imali fizičku tipkovnicu, vještiji korisnici mogli su tipkati bez gledanja. No, pametni telefoni s ekranima osjetljivima na dodir prisilili su ih da ipak pogled drže na ekranu.

Zbog toga su kao vozači, ali i kao pješaci postali neoprezniji i češće sudjeluju u prometnim nesrećama jer im je pozornost usmjerena na ekran, a ne na svijet oko sebe.

Zato su neki gradovi uveli posebne staze za one koji koriste pametne telefone, kao i posebne zvučne i svjetlosne signale kad se približavaju prometnici, javlja Bug.hr.

No, Honolulu je nedavno donio zakon koji će kažnjavati one kojima je pažnja usmjerena na pametni telefon, a ne na cestu.

"Distracted Walking Law" ili Zakon o ometanom hodanju na snagu će stupiti 25. listopada 2017. godine. Zabranjuje ulazak u raskrižje s pogledom na ekran (kamere, tableta, pametnog telefona ili videoigre). Zakon se ne primjenjuje na one koji u tom trenutku zovu hitne službe ili se nalaze na pločniku.

Kazne za prekršitelje koje prvi put uhvate u prekršaju će biti od 15 do 35 dolara (25 do 55 KM), dok će recidivisti biti kažnjeni s čak 99 dolara (oko 150 KM).

S obzirom na to da su znanstvenici već utvrdili da smo ovisni o pametnim telefonima i da to utječe na način na koji se krećemo, čini se da će donošenje ovakvih zakona biti sve češće kako bi se zaštitili pješaci, ali i vozači.