Novi iPhone vas upozorava da vas šef prisluškuje

iphone, prisluškivanje, upozorenje
Najnovija beta pokazuje malu poruku na telefonima kojima se upravlja pod appleovim Programom za upis uređaja, koji omogućuje firmama da koriste i upravljaju velikim brojem telefona. Prenosi Tehnoklik.hr.

"Ovim iPhoneom upravlja vaša organizacija", piše poruka na zaključanom ekranu. Informacije o uporabi objašnjavaju kako IT odjel tvrtke može u svakome trenutku pratiti i locirati uređaje kojima se upravlja preko ovog softvera.

Poruka ne znači da se taj konkretan uređaj baš tada prati, i ne mogu se promijeniti postavke u vezi praćenja, već to može samo vlasnik uređaja, tj. tvrtka.

Ali ipak pomaže pri podsjećanju korisnika kako osobne nformacije nisu sigurne u uređaju koji je u vlasništvu njihovog poslodavca.

Apple trenutačno vodi brojne bitke u vezi privatnosti, a najprominentnija je ona protiv FBI-a u Sjedinjenim Državama, gdje se bori na sudu oko toga može li ga se prisiliti da otključa telefone. Najnovija verzija iOS-a ne djeluje kao da je povezana s tim raspravama ali dolazi u vrijeme povećanog nadzora appleove sigurnosne politike.

Obavjest o praćenju nalazi se u beta verziji novog iOS-a, što znači da ga Apple može još ukloniti prije nego što puna verzija izađe u javnost.