Nove baterije puniti će se nekoliko sekundi, a trajati tjedan dana

baterija
Naučnici Univerziteta Central Florida (UCF) objavili su da su razvili novi proces izrade savitljivih superkondenzatora koji mogu pohranjivati znatno više energije i puniti se više od 30.000 puta bez degradacije.

Njihovi superkondenzatori sastavljeni su od nanometarski tankih žica prekrivenih sa dvodimenzionalnim materijalima poput grafena, a kada bi se našli u našim telefonima, omogućili bi da nakon samo nekoliko sekundi punjenja imamo dovoljno energije za više od sedam dana korištenja.

Naučnici UCF-a uspjeli su razviti, kako kažu, jednostavni sistem hemijske sinteze koji se može uspješno integrirati u postojeće materijale s dvodimenzionalnim materijalima.

Njihovi superkondenzatori bi po prvi put donijeli nove materijale u naše gadgete poput pametnih telefona, ali i u električne automobile koji bi imali veliku korist od povećanja kapaciteta i brzine, piše portal Vidi.hr.

S obzirom na to da su ove baterije savitljive, vrlo bi se dobro mogle uklopiti u industriju nosivih gadgeta, no sa UCF-a poručuju da ova tehnologija još nije spremna za komercijalizaciju, jer se zasad radi samo o demonstraciji koncepta pa je potrebno provesti brojna nova istraživanja prije nego nam stigne u džepove i automobile.