Niste još čuli za mobitele JiaYu, Gionee, Oppo i Zopo? Bez brige, čut ćete.

-modeli kineskih pametnih telefona, kina, novi modeli smartfona, Gartner, Huawei, ZTE, hakiranje, Haier
...negdje u Cupertinu ili Münchenu prerasti u kreativce koji stvaraju svoje gadgete.

I kako to obično biva s onima koji godinama promatraju, upijaju know-how i, budimo iskreni, kopiraju druge, sada su počeli - veliki dvojac Huawei i ZTE prije svih - u trgovine izbacivati gadgete koji često pretendiraju na vrh.
Trendovska kretanja

Popis tvrtki koje izrađuju tablete, phablete i pametne telefone - od superjeftinih, preko srednje klase sve do ultraskupih, a gotovo bez iznimke baziranih na Androidu, operativnom sustavu koji im je i omogućio takvu ekspanziju - praktički je beskrajan: aigo (sic), Compal, iOcean, Umeoix, Xiaomi, Zopo, JiaYu, UMi, THL, Lando, Nubia, Koobee, Narudo, Oppo, Gionee...

Uzlazni trend je tako nezaustavljiv da je konzultantska tvrtka Gartner ovih dana objavila da će do 2014. tri od pet najvećih proizvođača mobitela biti iz Kine .

Ne treba zaboraviti ni da je Lenovo tvrtka koja je nedavno od HP-a - prema nekim izračunima - preuzela titulu najvećeg svjetskog proizvođača osobnih računala, a da je Haier odnedavno najveća svjetska kompanija na području bijele tehnike. Specifikacijama nabrijani često puno više nego zapadni konkurenti, dizajnom gotovo uvijek unutar najnovijih trendovskih kretanja i cijenom više nego konkurentni, top-modeli kineskih pametnih telefona i tableta mogli bi izazvati pravu pomutnju kada u jako prodru na Zapad. Najveći broj modela za 2013., primjerice, pametni su telefoni s quad-core procesorom i 5-inčnim zaslonom Full HD rezolucije (1920 X 1080p), što daje gustoću prikaza od 440 ppi - rezolucija itekako vrijedna poštovanja, koja je u ostatku svijeta još uvijek rezervirana samo za najskuplje, u Kini je danas gotovo uvjet. Ono što im za preuzimanje dominantne pozicije u svijetu još nedostaje, jest ono što često zna biti presudno - imidž.
Mutne veze s vojskom

No, ako nastave raditi modele kakve su predstavili na najuglednijim svjetskim sajmovima, CES-u u Las Vegasu i MWC-u u Barceloni, i to bi se moglo promijeniti. Neke kineske tvrtke, inače, nisu dobrodošle u SAD.

Odbor američkoga Kongresa koji nadgleda špijunažu lani je izdao upozorenje u kojemu je navedeno da Huawei i ZTE zbog svojih mutnih veza s kineskom vojskom i vladom predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti, jer da je svaki njihov uređaj "otvoren" za hakiranje kineskoj vojsci.

jutarnji.hr