Ne javljajte se na nepoznate brojeve iz Slovenije i Estonije

zračni jastuk, mobitel, student, mobitel, eksplozija, telekom, telekomunikacije

... su kazali da se radi o novim prevarama te savjetuju da korisnici ne odgovaraju i ne uzvraćaju na propuštene pozive.

Iz BH Telecoma su kazali kako su njihovi korisnici prijavljivali nepoznate pozive iz Slovenije (pozivni broj +386) i Estonije (pozivni broj +372) te da su o tome informirali operatere u ovim zemljama, a svim korisnicima su savjetovali da se ne javljaju na pozive kako ne bi došlo do dodatnih troškova, piše Klix.ba.

Pozive su primili i korisnici telekom operatera HT Eronet i m:tel u Bosni i Hercegovini, a prema riječima stručnjaka, ovakvi poziv spadaju u pokušaj zlouporabe elektronskih komunikacija i prevare korisnika s ciljem prikupljanja osobnih informacija ili stvaranja nekontroliranih troškova uzvraćanjem ili javljanjem na pozive.

Iz Regulatorne agencije za komunikacije u BiH su kazali da su upoznati sa zlouporabom telefonskih usluga, kako u svijetu, tako i u BIH te da zaštitu korisnika treba osigurati operator.

"Kako bi se ovaj problem efikasnije suzbio, važno je naglasiti da krajnji korisnik mora pomoći operatoru, a na taj način posredno i ostalim korisnicima, na način da ga obavijesti o potencijalnom zlonamjernom pozivu. Tako će operator moći blokirati poziv i obavijestiti ostale korisnike o takvom djelovanju", kazali su iz RAK-a za Klix.

Iz m:tela su poručili da se njihovi korisnici ne javljaju na nepoznate pozive te da korisničkim centrima prijave brojeve koji ih pozivaju kako bi ih operator blokirao. Proteklih godina korisnici telekom operatera primali su pozive iz Afrike i drugih kontinenata, a nakon prijava telekom operateri su blokirali uzvratne pozive ka određenim brojevima.