Mobilni telefoni otkrivaju životni stil njihovih vlasnika

mobitel

Kalifornijski naučnici otkrili su tragove na 40 mobilnih telefona koje su testirali: od kofeina i začina do krema za kožu i antidepresiva. Naučnici kažu kako mi ostavljamo tragove molekula, kemikalija i bakterija na svemu što dotaknemo i da to ne može sprečiti čak ni temeljno pranje ruku.

Koristeći se masenom spektrometrijom, tehnikom kojom se analiziraju molekuli na temelju njihove mase i naboja, tim naučnika sa Univerziteta u San Dijegu testirao je 500 uzoraka uzetih s mobilnih telefona i ruku 40 odraslih osoba.

Nakon toga su ih usporedili s molekulima identificiranim u bazi podataka i napravili su "profil životnog stila" svakog vlasnika telefona.

"Analizirajući molekule koje su vlasnici ostavili na svojim telefonima, mogli smo reći da li je ta osoba žena, kakvu kozmetiku koristi, pije li kavu, voli li više pivo ili vino, voli li začinjenu hranu, liječi li se od depresije, koristi li kremu za sunčanje i repelente a time i provodi li dosta vremena na otvorenom", rekla je dr Amina Buslimani koja je radila na studiji.

Za većinu molekula se smatra da se prenose s kože, ruku ili znoja na mobilni telefon. Ranije istraživanje istog tima pokazalo je da ljudi koji tri dana nisu prali ruke i dalje imaju dosta tragova higijenskih i kozmetičkih proizvoda na svojoj koži.

Fokus.ba