FOTO/VIDEO  Microsoft LUMIA 950

 Microsoft Lumia 950, pametni telefoni, Microsoft Lumia 950 XL

U jednu ruku riječ je o modernom novom uređaju koji donosi revolucionarni pristup kojim pametni telefon možemo pretvoriti u računalo, a u drugu ruku, ponajviše zbog izgleda i izrade uređaj nam je djelovao retro. O čemu mi to pričamo saznajte u nastavku.
Retropriča
Onaj osjećaj retrouređaja Microsoft Lumia 950 pobudila nam je svojim izgledom i izradom baziranom na plastici. Dakle, u vremenu kada većina proizvođača svoje premium telefone iz vrha ponuda odijeva u aluminij, staklo i druge premium materijale, Microsoft je odlučio Lumia 950 odjenuti u plastiku. Pod prstima neosporno je osjetiti razliku ako primjerice uzmete Sony Xperia Z3 ili Z5 ili pak Samsung Galaxy S6 u korist potonjih modela. Microsoft Lumia 950 XL jednostavno odaje dojam povoljnijeg uređaja. Da ne bi bilo zabune, sam osjećaj nije povezan i s kvalitetom, pa je unatoč "jeftinijem" dojmu Microsoft Lumia 950 XL čvrst i kvalitetno izrađen uređaj koji se doima izliven kao od jednog komada materijala. Retroosjećaj pobuđuje odvojiva stražnja maska koju gotovo već godinama nismo vidjeli (Sony i Apple ovakvu mogućnost nemaju već godinama, a njima se pridružio i Samsung). Sada kada smo imali prilike ponovno vidjeti mogućnost izmjene stražnjeg poklopca (ili popularno maske), uvjerili smo se u praktičnost ovakvog pristupa: u slučaju oštećenja - masku je lagano zamijeniti, a i trošak je nizak; u slučaju da vam dojadi boja uređaja - promjena maske je jeftino rješenje; nema potrebe za zaštitnim kućištima uređaja; svi priključci i utori su ispod poklopca - nema nikakva vratašca, "iglica" za otvaranje utora i slično. Najveći benefit je svakako promjena baterije koja je ovdje moguća prelako. Iako je retro, stražnja strana uređaja krije i nešto potpuno moderno - izvrstan fotoaparat. Fotografije se snimaju u rezoluciji 20 megapiksela i naprosto su - izvrsne! Boje i oštrina, snimanje u mraku i općenito kvaliteta snimka - sve je među najboljima na mobilnim telefonima.
Snažno i moćno uz Windowse 10 Mobile
Iako vanjština možda ne odaje takav dojam, ispod vanjštine Microsoft Lumia 950 krije pravu zvijer u sebi. Za brzo izvođenje aplikacija Qualcomm Snapdragon 810 koji uparen uz 3 GB radne memorije predstavlja izvrsnu platformu za bezbrižan i fluidan rad. Zaslon je AMOLED uz 5,7 inča dijagonale i QHD (1440p) rezoluciju, a oduševljava izvrsnom oštrinom i kalibracijom boja te nevjerojatnom interpretacijom crne. Interna memorija je solidnih 32 GB, a uz utor za microSD kartice bit će zadovoljeni i oni kojima treba više prostora. Novost je i novi USB standard Type C koji donosi novi priključak i bolje performanse. Od svih danas standardnih tehnologija (WiFi, A-GPS, Bluetooth, NFC, FM Radio), jedna od zanimljivih koja nam je doslovno zapela za oko je - skener šarenice oka! Osim skenerom, moguće je munjevito otključati telefon, pa tako iako nema skener otiska prsta, tu je skener oka! Windows 10 Mobile donosi još jedan retrodetalj - naziv operacijskog sustava. Naime, ovo Mobile podsjetilo nas je na početke Microsofta s mobilnim sustavima pa je tako nakon Phone inačica (Windows 8.1), ponovno vraćen naziv Mobile. Sustav je poslovično fluidan, i to se nije promijenilo ni u ovoj inačici. Animacije su gotovo identične, neke su blago izmijenjene i traju nešto dulje nego na konkurentnim operativnim sustavima, a upravo ta brzina (odnosno sporost) izvođenja svakog prijelaza je i neka manja mana.
Telefon kao računalo uz Continuum i dock
Transformacija telefona u računa krije se u aplikaciji Continuum. Ako ste pomislili da kupnjom ovog telefona možete zaboraviti na klasično računalo - varate se. Naime, Continuum je odličan koncept koji će sigurno jednog dana i dovesti do simbioze računala i telefona u jednom uređaju, no u ovome trenutku to ipak nije. Na poseban dock koji smo dobili uz Lumia 950 moguće je priključiti miš, tipkovnicu, monitor, vanjski disk i slično te u njega umetnuti telefon koji tada postaje računalo. Ovaj pojam računalo najviše se očituje u uredskim poslovima poput stvaranja dokumenta, e-maila te surfanja, međutim, cijeli sustav nisu punokrvni Windowsi 10 nego mobilna inačica razvučena na veliki zaslon. Aplikacije također moraju biti posebno prilagođene za ovakav način rada, tako da u globalu - dobivamo jedan oblik računala, no uz ograničenja njegove primjene. Bez obzira na to što radimo na velikom zaslonu, telefon nam je uvijek dostupan i na raspolaganju, a sustav na velikom vanjskom zaslonu odvija se neovisno o zaslonu telefona. Odličan koncept koji još čeka svoja usavršavanja i koji pokazuje smjer u kojem bismo mogli ići u budućnosti. Cijena u Vipnetu, koji nam je ustupio uređaj na test, kreće se od 199 kuna jednokratno na pretplatu u tarifi XL+ (210 kuna mjesečno) plus otplata od po 100 kuna mjesečno na rate. Ako pak želite samo uređaj, njega je moguće kupiti za 5500 kuna.