Korisnici mobilnog opertera BH Telecom ponovo na udaru prevaranata

29.03.2013

Korisnici mobilnog opertera BH Telecom koji koriste Ultra kartice ponovo su na udaru prevaranata koji pokušavaju oštetiti korisnike za određeni iznos s mobilnog računa putem SMS poruka.

Na brojeve korisnika stižu poruke sadržaja istog kao kada korisnici jedni drugima nadopunjavaju kredit putem broja 061/1171. Razlika je u tome što "dopuna" stiže s drugog broja.

Sadržaj jedne od takvih poruka može biti sljedeći:
Vas račun je nadopunjen od BROJ sa 10.0 KM. Poruka: Kćeri dušo javi mami jesi li dobila 10 KM - mama.

Nakon ove poruke stiže SMS u kojem se navodi kako je došlo do zabune te osoba traži povrat "dopune":

"Jao ja se ispričavam. Greškom sam poslala vama 10 KM, a trebala sam svojoj kćerki. Možete mi vratiti, hvala lijepa. Evo broj pa pošaljite".

Iz BH Telecoma ističu kako im korisnici redovno prijavljuju ovakve slučajeve.

"Iako smo u nekoliko navrata upozoravali naše korisnike na ovu vrstu zlouparabe, nažalost, slične stvari se još uvijek dešavaju. BH Telecom svakodnevno radi na uočavanju i sprečavanju ove vrste zloupotrebe usluga, sankcionišući brojeve sa kojih se šalju takve poruke, tako da je broj takvih slučajeva znatno smanjen", rečeno je u BH Telecomu za Klix.ba

Ističu kako je važno da korisnici obrate pažnju na poruke sličnog sadržaja i da ih odmah prijave Kontakt centru BH Telecoma na besplatan broj 1444, nakon čega će BH Telecom poduzeti potrebne aktivnosti protiv prijavljenih brojeva sa kojih se vrši zlouporaba.

Tagovi: sms prevara

loading...