Evo kako sigurnije koristiti telefone koji rade na Androidu

android

Ovo je pet savjeta s The Guardiana o sigurnijem korištenju mobilnih uređaja koji rade na Androidu:

Oprez prilikom instaliranja aplikacija - aplikacije downloadajte samo s Googleove trgovina aplikacija Google Play te izbjegavajte skidanje aplikacija s nepoznatih stranica. Pogotovo pripazite na 'nove verzije' popularnih igara poput Candy Crusha ili Angry Birdsa jer je često riječ o lažnim aplikacijama s prikrivenim malwareom. Također, kada skidate aplikacije s Googlea Play obratite pažnju na ocjene i recenzije tih aplikacija te obavezno provjerite kakva dopuštenja (pristup vašim kontaktima, fotografijama i slično) zahtijevaju te aplikacije.

Pripazite na phishing - osim na lažne aplikacije, pripazite i na phishing i na prevarantske internetske stranice putem kojih se cyber kriminalci mogu dokopati vaših osobnih podataka. Na ovakve stranice možete doći otvaranjem linkova koje šalju kriminalci u e-mailovima ili SMS-ovima, a za koje se čini da ih je poslala npr. vaša banka i u kojima se od vas traži upisivanje osobnih podataka, brojeva bankovnih kartica ili slično. Takve su stranice napravljene skoro identično kao i stranice banke tako da korisnici često uopće nisu svjesni da svoje podatke upisuju na lažne stranice, odnosno da ih daju kriminalcima.

Zaključajte ekran sa šifrom - s obzirom na to koliko ljudi često gledaju u ekrane svojih telefona, mnogi su lijeni koristiti šifru za otključavanje ekrana jer bi je morali ukucavati 50 i više puta dnevno. No, zbog toga bi mogli imati velikih problema u slučaju da izgube telefon ili ako ga netko ukrade jer, kako se na telefonima nalaze aplikacije za pristup mailu, društvenim mrežama i brojnim privatnim/važnim podacima, osoba koja se dokopa tuđeg telefona mogla bi imati pristup svim tim podacima vlasnika telefona. Također, korisno je imati uključenu opciju za naknadno lociranje telefona i zaključavanje, odnosno brisanje podataka na daljinu.

Antivirusni softver - iako na pametnim telefonima nije obavezan kao i na računalima, korisnici smartphonea koji žele dodatnu zaštitu na Googleu Play mogu pronaći aplikacije nekih od najpoznatijih proizvođača antivirusnog softvera poput Avasta, Bitdefendera, Nortona, McAfeeja i drugih kompanija.

Roditeljska kontrola - pametne telefone trebate zaštititi i od djece koja, igrajući se s njima, mogu slučajno izbrisati sadržaj s telefona, skinuti aplikacije, telefonirati i slično, a najbolje rješenje za to jest korištenjem softvera za roditeljsku kontrolu uređaja. S takvim aplikacijama poput Kids Placea moguće je odrediti ograničenja pri korištenju uređaja i aplikacija i na taj način spriječiti potencijalne neugodnosti kakve je prošle godine doživio jedan Amerikanac koji se šokirao kada je dobio mail od eBaya u kojem su mu čestitali na kupovini automobila. Naime, automobil nije kupio on, već njegova 14-mjesečna kćer koja se igrala s njegovim telefonom i - kupila automobil.

izvor: dnevnik.hr