Čudo iz Nokije: Košta samo 15 eura, baterija mu traje 35 dana!

Pri kupovini mobilnih telefona danas najmanje mislimo o telefoniranju jer telefone koristimo za surfanje internetom, fotografiranje, navigaciju i brojne druge stvari te su nam bitne opcije poput veličine i rezolucije ekrana, snažnog procesora, napredne kamere, operativnog sustava i slično. No, dijelu korisnika takve opcije uopće nisu važne te im je potreban mobitel isključivo za - telefoniranje, a Nokia je na mobilnom kongresu u Barceloni predstavila upravo takav model čija cijena iznosi samo 15 eura.

‘Ovaj komičan telefon izgleda poput dječje igračke' komentirali novinari Cneta Nokiju 105 koju su isprobali na sajmu u Barceloni. Dijagonala ekrana ovog telefona iznosi samo 1.5 inča (npr. Samsungov Galaxy Note 8.0 s kojim se mogu obavljati telefonski pozivi ima dijagonalu ekrana od čak 8 inča), a na Cnetu kažu da je riječ o izdržljivom telefonu koji je otporan na vodu i prašinu i čija baterija može izdržati oko 35 dana u stand-by modu, odnosno oko 12 i pol sati razgovora.

Od dodatnih opcija, ovaj se telefon može ‘pohvaliti' s alarmom, FM radiom i podsjetnikom, a bit će namijenjen prvenstveno tržištima poput Kine, Indonezije, Nigerije i drugim tržištima u razvoju.

Naravno, ovo nije jedini telefon kojeg je Nokia predstavila na Mobile World Congressu te su prikazali još jedan telefon niže kategorije (Nokia 301) te dva pametna telefona koja rade na operativnom sustavu Windows Phone 8.

Model Lumia 520 jedan je od najjeftinijih Windows telefona - ima ekran dijagonale 4 inča, radi na dvojezgrenom 1GHz Snapdragon procesoru i 512MB RAM-a te ima 5MP kameru, dok Lumia 720 ima isti procesor, ali veći ekran dijagonale 4,3 inča.

Lumia 720 ima 8GB prostora za pohranu podataka koji se mogu dodatno proširiti memorijskim karticama kapaciteta do 64GB, a telefon ima i naprednu 6,7MP kameru s Carl Zeiss optikom.

Iako su nove Lumije zanimljive, Nokia na ovoj sajmu ipak nije prikazala uređaj s kojim bi trebala konkurirati najjačim modelima na tržištu - već neko vrijeme spominje se njihov smartphone kodnog imena EOS te bi ga ova kompanija mogla predstaviti tijekom sljedećih tjedana ili mjeseci na posebnoj konferenciji, a očekujemo i prvi model njihova tableta koji će raditi na operativnom sustavu Windows 8.

Dnevnik.hr