Apple predstavio svoju novu seriju

apple, iPhone 6, iphone, Apple Watch, Appleov softver , apple, iPod touch, iphone,  iCloud alat
Jučerašnja prezentacija nestrpljivo se očekivala jer je Apple trebao dokazati da nije izgubio snagu svoje inovativnosti nakon smrti Stevea Jobsa.

Američki informatički div Apple predstavio je u utorak dva nova modela iPhonea, iPhone 6 i iPhone 6 Plus. Uz dva nova pametna telefona, predstavljen je i njihov prvi pametni sat koji se ipak neće zvati iWatch već Apple Watch.

iPhone
Veličine zaslona na novim iPhoneima su 4.7 i 5.5 inča, a rezolucije 1334 x 750 i 1920 x 1080 piksela. iPhone 6 Plus ima 185% više piksela od modela 5S. Većim modelom Apple ulazi u paletu "phableta", pametnih telefona velikih gotovo kao tableti. Taj tip proizvoda sve je popularniji u potrošača i brojni konkurenti poput Sansunga već su osvojili svoj dio tržišta.

iPhone 6 tanak je samo 6,8 mm, a iPhone 6 Plus 7,1 mm. Apple tako i dalje nastavlja smanjivati debljinu telefona. Oba nova iPhonea dolaze s novim operativnim sustavom iOS 8.

Predstavljen je i novi 64-bitni procesor - A8, koji ima 2 milijarde tranzistora i 13% je manji od prethodnika - A7. Vijek trajanja baterije je ostao isti ili je produljen. Model iPhone 6 Plus može izdržati 24 sata razgovora putem 3G mreže, a manji model 14 sati.

Izvršni direktor Applea Tim Cook predstavio je novi proizvod "kao najveći doseg u povijesti iPhonea".

Cijena uz dvogodišnji ugovor za iPhone 6 od 16GB je 199 dolara, za 128GB 399 dolara, a za 64GB 299 dolara. iPhone 6 Plus počinje s 299 dolara za 16GB, 399 dolara za 64GB i 499 dolara za 128GB.

Isporuke u SAD-u počinju 19. rujna, a do kraja godine biti će dostupni u 115 zemalja svijeta.

Apple Watch
Pametni sat također je bio očekivan novitet. Tim Cook ovaj je uređaj nazvao novim poglavljem za Apple. Riječ je o prvom potpuno novom uređaju predstavljenom otkako je on preuzeo vodstvo tvrtke.

Appleov pametni sat opremljen je retina zaslonom sa safirnim slojem i posebno dizajniranim S1 čipom. Posebnost uređaja je kotačić osjetljiv na dodir koji olakšava korištenje malog uređaja bez zaklanjanja zaslona. Dolazi u dvije veličine te će u ponudi biti šest narukvica koje se magnetski pričvršćuju za kućište. U uređaj su ugrađeni žiroskop, senzor otkucaja srca, a podržava i bežično punjenje.

Apple Watch, koji radi samo s iPhoneom, trebao bi biti pušten u prodaju početkom iduće godine po cijeni od 349 dolara, što ga čini mnogo skupljim od konkurencije.

Apple Pay
Osim novih uređaja Apple je predstavio i Apple Pay, uslugu za plaćanje koja omogućuje brzo plaćanje jednostavnim prislanjanjem uređaja na terminal, a olakšava i kupovinu preko interneta.

U2 objavio novi album, besplatan na iTunesu
Legendarni irski rock bend U2 neočekivano je u utorak, uz prezentaciji novih Appleovih proizvoda, predstavio svoj novi album koji se može besplatno preuzeti na iTunesu. U2 je na pozornici najavio "Songs of Innocence", novi album s 11 pjesama, a Tim Cook je rekao da je riječ o najvećoj objavi albuma u povijesti pošto će ga besplatno moći preuzeti 500 milijuna korisnika iTunesa, prenosi Reuters. Apple je objavio da nikada u povijesti nije "na dan objavljivanja toliko mnogo ljudi dobilo album nekog benda".

Novi album "Songs of Innocence" dobit će i svoju "deluxe" verziju za ostali dio svijeta 13. listopada - diskografska tvrtka Interscope Records objavit će tu "službenu" verziju na kojoj će se naći četiri dodatne pjesme. "Songs of Innocence" je snimljen u Dublinu, Londonu, New Yorku i Los Angelesu, a producirao ga je Danger Mouse.

Appleovi novi proizvodi nisu oduševili investitore
Tokom jučerašnjeg dana, kada su predstavljeni Apple noviteti, cijena dionice na Wall Streetu prvo je porasla gotovo 5 posto, da bi potom oštro pala i trgovanje završila u minusu. U jednom trenutku cijena Applea dosegnula je 103 dolara, potom potonula na 96 dolara, a trgovanje završila na 97,99 dolara, što je 0,4 posto manja cijena nego dan prije. Za najveću američku kompaniju po tržišnoj kapitalizaciji to je izuzetno širok raspon oscilacije cijene, što pokazuje koliko se na Wall Streetu pažljivo pratilo gubi li Apple na inovativnosti nakon smrti Stevea Jobsa 2011. godine.

Na samom početku prezentacije cijena je dionice znatno porasla, nakon što je izvršni direktor Applea Tim Cook predstavio novi proizvod "kao najveći doseg u povijesti iPhonea". Euforija je vladala i za vrijeme predstavljanja Appleovog mobilnog platnog sustava, željno očekivanog od strane korisnika i analitičara. Novi Apple Pay uznemirio je ulagače eBaya, koji je dobio konkurenciju njegovom PayPal sustavu, pa je cijena dionice eBaya jučer pala 2,5 posto.

Razočaranje je, međutim, uslijedilo nakon što je rečeno da Appleov željno očekivani pametni sat neće biti na tržištu prije iduće godine, da će raditi samo povezan s iPhoneom i da će koštati 349 dolara. "Appleov sat je skuplji nego što smo očekivali, neće biti dostupan u vrijeme božićne kupovne groznice i mora biti povezan s iPhoneom. Vjerujemo da će to kratkoročno ograničiti potencijal prihoda kompanije od tog proizvoda", kaže Bill Kreher, analitičar u tvrtki Edward Jones, koji je za dionicu Applea potvrdio preporuku "držati".

Ipak, nestabilnost cijena dionica na dane kada se predstavljaju novi proizvodi nije neuobičajena. Primjerice, prilikom prethodnih predstavljanja novih modela iPhonea dionica Applea u prosjeku je rasla 0,3 posto. A lani, kada je tvrtka predstavila iPhone 5s model, cijena dionice Applea pala je 2,3 posto.

e-muskarac.com