5 rečenica koje djeca moraju zapamtiti prije negoli dobiju prvi mobitel

5 rečenica koje djeca moraju zapamtiti prije negoli dobiju prvi mobitel
Većina se djece s digitalnim tehnologijama danas susreće gotovo od rođenja - bilo da je riječ o videopozivima u kojima roditelji žele svojim prijateljima pokazati dijete ili u nešto starijoj dobi kad nauče samostalno pronaći omiljeni crtani film.

Svi se slažu kako je život ukorak s tehnologijom nemoguće izbjeći i digitalna era svakako će promijeniti brojne obrasce ponašanja, ali od toga ne treba bježati. Roditelji koji su svjesni mogućih online opasnosti moraju znati kako im doskočiti i to znanje prenijeti na djecu.

Odlučite li da je vrijeme za kupnju prvog mobitela, važno je i da vaše dijete sudjeluje u tome. Jedan od savjeta koji vas može poštedjeti brojnih rasprava s djetetom jest da prije zajedničke odluke pregledate aktualne ponude i nekoliko prihvatljivih opcija predložite svom djetetu. Na taj će način vaše dijete znati da ste mu spremni dati veliku odgovornost zbog koje se može osjećati važnije i sigurnije.

Nakon što odaberete mobitel koji će zadovoljiti sve potrebe, bitno je da vaše dijete zapamti ove rečenice:

1. "Između mene i tebe nema tajni"

Važno je da djeca nauče kako u svoje roditelje mogu imati potpuno povjerenje. To, naravno, vrijedi u svim segmentima života i ako djeca nauče to pravilo, mogućnosti za neprimjerene situacije bit će mnogo manje. Upadnu li u bilo kakav problem koji bi mogle prouzročiti digitalne tehnologije, važno je znati da imaju nekoga kome se mogu obratiti.

2. "Za sve si odgovoran sam/sama, ali uvijek sam uz tebe"

Ako ste djetetu dali mogućnost da raspolaže mobitelom, dali ste mu i odgovornost. Djeca uživaju u situacijama u kojima osjećaju da im se vjeruje i trebaju se znati ponašati u skladu s tim. Naučite dijete da je mobitel sada njegova odgovornost, da mora paziti na njega, a možete se dogovoriti i da sve eventualne štete dijete snosi samo. Na taj će način više cijeniti dobiveno i osjećati se odraslije. Naravno, dijete mora znati da ste uvijek uz njega.

3. "Mobitel služi za komunikaciju s obitelji i prijateljima kada nisu u blizini"

Svako dijete, neovisno o dobi, sigurno će s ljudima iz svoje okoline biti u kontaktu preko brojnih digitalnih aplikacija koje omogućuju brzu i jednostavnu komunikaciju i na to morate biti spremni. Važno je da nauče kako društvene mreže i komunikacijske aplikacije nisu zamijenile komunikaciju ''licem u lice'' i da je važno raditi i na tome. Nema potrebe da se dijete satima dopisuje s prijateljem koji živi dvije ulice dalje, već ga potaknite da izađe van ili pozove prijatelje k sebi.

4. "Nepoznati čovjek na internetu jednako je opasan kao i nepoznati čovjek na ulici"

Nađe li se vaše dijete u neugodnoj situaciji s neznacem, mora biti svjesno da je nepoznati čovjek na ulici potpuno isto kao i nepoznati čovjek na internetu. Tu će veliku ulogu odigrati i povjerenje koje ste izgradili sa svojim djetetom.

5. "Noć je vrijeme za spavanje i tada se mobitel ne koristi"

Ograničite vrijeme korištenja mobitela. Postavite pravilo u kojem će biti jasno da je noć vrijeme za spavanje i kako se mobitel tada ne koristi. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Youth Studies pokazalo je da su djeca koja svaku noć koriste mobitele često u školi navodila kako su neprestano umorna.

Nemojte zaboraviti kako razgovor može prevenirati većinu neželjenih situacija. Iako ste odlučili dati veliku odgovornost svom djetetu, nemojte se ustručavati postaviti mu određena pitanja kako biste provjerili može li se nastaviti bezbrižno služiti mobitelom.

zadovoljna.hr