5 razloga zašto je Android bolji od iPhonea

Vječni su mitovi koje ćemo pokušati stručnije razriješiti u idućih Top 5 razloga. Danas vam donosimo naše mišljenje zašto smatramo da je u 2017. bolje kupiti Android smartfon nego iPhone, zašto biste već danas trebali prodati vašu jabuku i zašto je Apple loš za inžinjerstvo.

1. Postoji Android za svakoga

Neki tvrde, Android je za siromahe. Međutim debelo su u krivu. U današnje doba, za par stotina kuna nađe se polovan ili novi „kinez" s kojim će vaša baka, teta, kćer moći komunicirati Whatsappom. Apple takvo nešto ne pruža, a stariji iPhonei i dalje su preskupi da biste uopće razmišljali o njima.

Iako Android ima problema s "fragmentacijom" i podjeljenošću, uvijek ćete naći model za sebe, neovisno o cijeni. Jednostavno ima više parametara za birati, a sve ih pogoni svima poznati softver. Danas je puno veći trend prelaska s iPhonea na Android nego obratno. Sigurno nije bezveze,

Bit će zanimljivo vidjeti jubilarnu desetu generaciju iPhonea, gdje se očekuje veliki skok u hardveru i povratak u dominaciju prodaje, ali možda nikad nećemo dočekati da Apple ne predstavi nešto izmišljeno „revolucionarno" po „prvi put" par godina nakon što Androidaši to već imaju.
2. Poweruser će dobiti nenormalno više Androidom, nego iPhoneom

Ako si imalo upoznat s naprednijem korištenjem smartfona ili računala, Android će zasigurno biti tvoj odabir. I to nije slučajno, Android može neizmjerno više toga kako bi se prilagodio vlasniku.

Iako takva prilagođavanja uzimaju vremena, uštediti ćete bitno u budućnosti i na hardveru. Recimo gesta poput duplog dodira na ekran zaključanog (novijeg) Androida će upaliti ekran. S druge strane, svaki iPhone završi na servisu nakon godinu, godinu i pol radi zamjene „power" buttona. Sad kad razmislim, možda i namjerno Apple nema u planu ugraditi takvu funkciju.

Svaka sitnica na Androidu se može izmijeniti kao i održavati. Nedavno smo imali veliku hajku oko iPhonea 4S, koji je dobio tada posljednji iOS, ali bitno usporio uređaj. Povratak natrag nije bio tako blag te mnoge je vlasnike ostavio bez telefona na par dana.

Često se uzme za zub mnogim proizvođačima Androida činjenica da prestanu izdavati nadogradnje za nešto novije telefone. To i je najveća boljka androidaša, ali uvijek postoji drugi način.

Custom ROMovi, pogotovo za Nexuse, lansiraju većinu Android smartfona u sedmo nebo. Neke stare, trome telefone možete oživiti u sat vremena posla, a neke novije poslati miljama dalje nego što možete napraviti na iPhoneu. Preporučamo da uzmete Nexusa ili Pixela te da vidite što jedan poweruser može napraviti od takvog tel

3. Hardver, baratanje datotekama, tehnološka naprednos tefona.

Hardver nosi cijenu telefona.

Većina najskupljih telefona ugrađuje hardver koji sve skupa izađe bitno jeftiniji od same cijene. Recimo iPhone 7 biste mogli „sklepati" za cca 240$, a uređaj nosi cijenu od 749$. Dakle 500$ ide na ostale troškove, najviše na Appleovu maržu. Mislite da je to isplativo?

Čak i po toj cijeni, svi znaju da Apple debelo zaostaje po pitanju hardvera. Naravno izuzev procesora, gdje Apple ima nevjerojatno predivnu arhitekturu koja i dalje čisti pod za procesorima koji se ugrađuju u Androide. Međutim CPU u današnje doba više nije toliko bitan. Lijeni programeri vole raditi aplikacije koje sjedaju na RAM, pa se i sam Apple morao pobrinuti da počne ugrađivati više RAMa u svoj iPhone. Dosegli smo razinu gdje i najjeftiniji quadcore ARM procesori rade sasvim solidno i konstantno, a razlike u performansama između top modela zadnjih godina su neprimjetne.

Svejedno ne može se usporediti iPhone 7 iz 2016. s 2GB RAMa (količina koju je imao svaki Android te cijene u 2014.) te Samsung Galaxy S8 koji donosi 4GB RAMa. Naravno, iOS drugačije barata memorijom (u današnje doba se smatra i lošije) i multitaskingom, ali danas će vrijeme svakako prije pregaziti najnoviji iPhone, nego najnoviji Galaxy S.

Baratanje datoteka je potpuno druga priča. Svaki Android telefon možete koristiti kao "USB stick", neki čak imaju i microSD memorijske kartice s kojom proširite memoriju. Samo uštekate telefon u računalo, malo copy/cut/paste i gotovo.

iPhone uopće nema "pravo" baratanje datotekama kao što Windows ima Explorer, ili Android razne file managere. Kod iOSa je bitno zeznutija situacija, morate paziti na iTunes, na sinkronizaciju...jednostavno previše posla, za osakaćenu mogućnost.

Nemojte da počnemo o ekranu tek, ili zvučnicima, ili kameri! Nema ni približno dovoljno mjesta u ovom članku koliko Apple ima da dovede iPhone u red. No, dok prodaja ide, muzi novce do kraja!
4. Kvaliteta besplatnih aplikacija

Čisti pobjednik u „pametnosti" besplatnih aplikacija danas je Android. Evo i zašto.

Naravno da vam je potreban dobar softver kako biste iskoristili dobar hardver. iOS je dosta dugo vremena nudio više out-of-the-box nego Android. Niste morali tražiti ljepši „dialer" ili SMS na Storeu.

No to vrijeme je prošlo. Recimo, iPhone već dulje vrijeme nije ni blizu nekim Androidima po kvaliteti fotografija, kao ni brzini procesiranja samih slika. Dosta dugo se preferiralo iPhone za slike zbog jednostavnog, seamless, iClouda koji backupira vaše slike u oblak (doduše ograničene veličine), na Mac itd. bez vašeg djelovanja. Bilo je to super dok Google nije uveo bitno napredniji Photos, koji nudi svima neograničen backup uz sitnu kompresiju fotografija. Danas možete bez kabla, zezancije s računalom, pogledati svoje fotke s mobitela. Ostavite auto-backup, i dok „ćorite" preko noći, Photos pošalje vaše fotke u privatan cloud koji je dostupan od svuda. Dosta slični konceptualno, samo što Google nudi puno više za besplatnu pretplatu.

Kako se razvijao Android, tako se razvijao i njegov Play Store. Danas zasigurno ima više besplatnih, kvalitetnih aplikacija za Android nego za iOS. Za manje, na Androidu dobijete više. Autoru članka najbitnija aplikacija je recimo Tasker za Android. Automatizacija telefona (gašenje WiFi, BT.., 2G/LTE) ovisno o lokaciji. Takvu razinu „pametnosti" Apple dugo vremena neće doseći. Postoji IFTTT, ali koristi puno više 3rd party servisa te ne omogućava kontakt s hardverom.

5. Prilagodba cijene

Iako Androidima pada cijena strmoglavije nego iPhoneu, to i nije tako loša stvar. Posljednjih godina došlo je do zasićenja specifikacija i svake godine vidimo sve manje promjena. Potonja činjenica je i postala izraženija baš na iPhoneu. Upravo iz tog razloga, nerijetko je bolje i jeftinije kupiti prošlogodišnji top Android, nego prošlogodišnji iPhone.

Činjenica je i da postoje „price-cuttani" Androidi, odnosno no-name telefoni visokih performansa s vrlo niskom maržom. Recimo Google Nexus 6P je svojedobno bio najbolji telefon na tržištu, pa čak i dosta dugo držao titulu najboljeg Android smartfona. Međutim, pri svom izlasku je koštao neprevelikih 499$ (€ u EU), te praktički low-ballao svaki telefon sličnih specifikacija. Također je donio friški Android neviđen još dugo iza, te funkcije koje nisu bile dostupne ni na jednom smartfonu do kraja 2015. Vrijedi spomenuti i OnePlus te Xiaomi i slične kompanije, koje za svoje cijene nude debelo najviše.

Apple međutim ne odustaje od svoje cijene. Ni ne mora. Imaju dovoljno financijskog prometa da drže ime luxury brenda čak i sa padom prodaje. Nije tako loše držati kultni status malo „finije" robe. Međutim to je bilo lakše kada je iPhone čak i opravdavao svoju cijenu bez problema (3GS -> 6) te razlike između generacija. Danas baš i ne. Apple i njihov iOS svakako više ne predvodi značajno u kvaliteti aplikacija, performansama, jednostavnosti i dizajnu. Često vidimo konceptualne modele poput Xiaomi Mi Mix ili čak i Galaxy S8 koji su nebo i zemlja za svaki iPhone dosad.

U 2016. pojavio se trend da čak i malo neupućeniji kupci pogledaju što nude OnePlus, LG, Xiaomi te Nexusi prije kupnje Samsungovih ili Appleovih uređaja. Svakako podržavamo trend. Istina je da nećete imati isti telefon više od 3 godine. No rađe ćete kupiti svake 3 godine jako dobar telefon po 300€, nego svake 3 novi iPhone od 800€.