Mladunče dupina svoj odraz u zrcalu prepoznaje ranije nego što to čine ljudske bebe!

dupini, mladunčad, zrcalo , odraz , istraživanje, Neum, dupini, jadransko more

Prepoznavanje vlastitog odraza u zrcalu često se uzima kao znak inteligencije i samosvijesti, iako se po tom pitanju ne slažu baš svi znanstvenici. U ovom slučaju, znanstvenike je zanimalo ne samo koje vrste imaju tu sposobnost, nego i kad se ona javlja u razvoju podmlatka.

Ljudska djeca tako pokazuju znakove raspoznavanja svojeg odraza u dobi od oko 12 mjeseci, dok čimpanze to čine godinu dana kasnije. No, podmladak dobrih dupina za to je sposoban već kad napune 7 mjeseci.

Ovo otkriće je rezultat istraživanja psihologinje dr. Diane Reiss i njezine studentice Rachel Morrison - njih dvije su godinama promatrale dva mlada dupina u Nacionalnom akvariju u Baltimoreu, a rezultate svojeg istraživanja objavile su u časopisu PLoS One.

Dr. Reiss ističe da je vrijeme kada se stječe mogućnost samoraspoznavanja vrlo važna jer se kod ljudske djece ta mogućnost veže uz druge važne korake u psihološkom i društvenom razvoju. Budući da dupini tu mogućnost stječu ranije od ljudi, istraživači smatraju da dupini ranije postaju samosvjesni.

Tako je ženka dobrog dupina Bayley sa sedam mjeseci već pokazivala ponašanje koje je koncentrirano na vlastiti odraz, poput zauzimanja neobičnih poza.

- Dupini ponekad u tišini stave svoje oko domah do zrcala i promatraju u tišini. Ponekad gledaju i unutrašnjost svojih usta pa okreću jezikom - kaže Dr. Reiss.

Tako se drugo mladunče, tada 14 mjeseci stari Foster, neobično volio okretati naopačke i ispuhivati mjehuriće ispred zrcala postavljenog u akvariju, što su znanstvenice pomno zabilježile i snimile.

Osim toga, istraživači su mogućnost raspoznavanja vlastitog odraza testirali i tako da bi na tijelu dupina nacrtali neku točkicu koju oni ne mogu vidjeti osim ako se pogledaju u zrcalu. Taj su test dupini položili pri starosti od dvije godine, budući da znanstvenicima nije bilo ranije omogućeno da "crtaju" po mladunčadi.

Izvor: jutarnji.hr