Mladi Nizozemci putem medija traže očeve – „galebove“ s Jadrana!

otac, galebovi, jadran

I oni su, naime, nastali kao plod ljetne ljubavi majki turistica i lokalnih šarmera. Priču o njima je objavila nizozemska državna televizija, odnosno ekipa emisije Kro Spoorloos, koja se bavi spajanjem ljudi. Prepoznaju li se "galebovi" u sljedećoj priči, mogu se javiti na broj 0031-628570006 (Ana), u redakciju Slobodne Dalmacije (021/352-900) ili nizozemskoj državnoj televiziji (www.spoorloos.kro.nl). Mladi Nizozemci su zamolili da im se jave i svi oni koji znaju nešto o njihovim očevima.

Prvi "galeb" - bubnjar iz dubrovačkog hotela

25-godišnja Floor K., koja je zaposlena u nizozemskoj mornarici, prije četiri godine je odlučila otkriti tko je njen otac i kako je njena obitelj u Hrvatskoj preživjela rat. Sve što o ocu zna jesu šture informacije koje joj je majka Yvonne ispričala. Majka joj je danas udana i ima još djece, a sa Floor je zatrudnjela tijekom ljeta 1984. godine kad je s roditeljima bila na ljetovanju u Dubrovniku. U hotelu "Neptun" upoznala je bubnjara jednog benda, koji je bio stariji od nje. Yvonne je otkrila da je trudna tek kad se vratila u Nizozemsku, ali tad više nije uspjela stupiti u kontakt sa bubnjarom. Kako o njemu nije ništa znala, poslala je pismo hotelu "Neptun", ali u njemu nije napisala da je trudna, nego je samo navela da želi sa bubnjarem stupiti u kontakt. Odgovor na to pismo nikad nije dobila. Prijatelji i rodbina u Nizozemskoj su je savjetovali da ga ni ne traži jer je postojala mogućnost da je već imao ženu i dijete.

Yvonne se danas jedino sjeća da je bubnjaru ime počinjalo s M., da je imao okruglo lice i da je bio malo punašniji. Bio je visok oko 165 do 175 centimetara i misli da je imao smeđe oči. Nju je podsjećao na Phila Collinsa. Floor se prošle godine raspitivala po Dubrovniku o ocu i jedna joj je konobarica koja je u "Neptunu" radila u vrijeme kad je Yvonne ondje bila na ljetovanju dala ime jednog čovjeka, ali se ispostavilo da to nije Floorin otac.

Drugi "galeb" - konobar Taško iz restorana u Njivicama

Oca traži i 27-godišnji Jürgen L. čija je majka Tjitske L. u srpnju 1982. godine došla na godišnji odmor u Njivice na otoku Krku. Upoznala je konobara Taška Ivkovića koji je radio u restoranu "Plava terasa" i koji joj je rekao da je iz Zagreba, ali mogao bi biti iz Brčkog. Mislila je da Taško ima puno ljubavnica pa mu nije željela ni javiti za dijete kad je nakon povratka u Nizozemsku otkrila da je trudna. Nikad se nije udala. Jürgen je odlučio potražiti oca, a ona se složila s njegovom potragom. Taško je bio visok, vitak i kratke kose, a danas bi mogao imati oko 57 godina.

slobodna dalmacija