Mitovi ljeta: Smijemo li plivati nakon jela i jesti koštice lubenice?

stiglo-nam-i-ljeto-u-hercegovinu
Postoji mnoštvo mitova vezanih za ljeto i opasnosti koje nam određena ponašanja donose da je upitno kako se itko uspije zabaviti u ljetnim mjesecima. Možda ste i sami oklijevali s ulaskom u more nakon jela ili se suzdržavali od češanja nakon što vas je komarac pronašao za svoju žrtvu, no sve su to samo - mitovi.

Evo nekih od najraširenijih i najmanje istinitih:

Mit: Ne smijete plivati 30 minuta nakon jela

„Ukoliko ste pojeli obilan obrok nakon kojeg ste otišli na plivanje, najgora stvar koja vam se može dogoditi je da se osjećate nelagodno ili vas uhvati grč", kaže nutricionistica Rebecca Scritchfield za Washington post. Nakon jela, naše tijelo usmjerava krv prema trbuhu kako bi se hrana brže probavila. Ukoliko za vrijeme aktivnog probavljanja hrane odlučite plivati, dio krvi biti će preusmjeren u mišiće zbog čega će se probava usporiti. Ovo može dovesti do grčeva te se u tom slučaju preporučava da iziđete iz vode i odmorite se. No ne postoji magična granica na trideset minuta od jela, jer grčevi ili neke druge blaže smetnje su individualni. Također, ne postoje dokumentirani slučajevi utapanja koji su povezani s obilnim obrokom kojem je slijedilo plivanje, te je malo vjerojatno da će vas grč u trbuhu toliko onemogućiti da ćete se utopiti.
A za one koji misle da im se hrana neće kretati u pravom smjeru kroz probavni sustav ukoliko su u vodi, valja napomenuti da je to nemoguće jer nakon što progutamo hranu naše tijelo dalje sve radi samo neovisno o položaju ili okruženju u kojem se nalazi. Kada to ne bi bilo tako - astronauti u prostoru bez gravitacije nikada ne bi smjeli jesti.

Mit: Češanjem mjesta uboda komarca samo pogoršavate situaciju

Ovaj mit je donekle točan. Naime, ukoliko snažno češete mjesto uboda komarca, toliko da probijete kožu, bakterije koje potencijalno imate ispod noktiju mogu inficirati mjesto uboda. Izgled uboda će se pogoršati kroz narednih nekoliko dana te je u tom slučaju najbolje posjetiti najbližu ljekarnu te se opskrbiti prigodnim preparatom uz savjet ljekarnika.
No u osnovi, izgled mjesta uboda te reakcija na češanje ovise o upalnom procesu koji se javlja kod određene osobe, što je još jednom - individualna stvar.
Što se pak tiče mita da komarci više vole osobe sa „slatkom krvi" - to je u netočno. Prema posljednjim istraživanjima komarce više privlači dah nego krv obzirom da su privučeni ugljikovim dioksidom i toplinom

Mit: Nije dobro jesti koštice lubenice
Ukoliko progutate koštice lubenice ništa vam se neće dogoditi. Vaš organizam prema košticama će se ponašati kao i prema svemu drugom što progutate te će ih pokušati probaviti, i vjerojatno će u tome i uspjeti.
Kada bi osoba pojela sve koštice iz jedne lubenice, sve što bi joj se dogodilo je da bi pretjerala s unosom kalorija za jedan dan. Naime, jedna čaša koštica sadrži 602 kalorije, 31 gram proteina (kao i primjerice pileća prsa) te 51 gram masti, što je prosječan potreban dnevni unos za jednu osobu.
Uz to, valja znati da se koštice lubenice jedu u raznim dijelovima svijeta kao što su Nigerija i Kina, a u cijeloj Aziji se koriste u medicini za čišćenje bubrega.
Ukoliko se pak bojite da će u vama narasti lubenica, znajte da slučaj rasta lubenice u ljudskom organizmu nikad nije zabilježen kroz povijest medicine.

javno.hr