FOTO/VIDEO  Misteriozne kamene kugle iz BiH: Kada legnu na nju, desi se čudo

Kugla
- Nedavno ju je obišlo 15 turista iz Švicarske, a gospođa iz te grupe je rekla da kugla ima bioenergetske vrijednosti i moći nakon što je ležala na njoj. Uskoro ćemo u obilazak kugle i drugih turističkih sadržaja u općini voditi i tridesetak Slovenaca - kaže Miloš Vujinić, direktor Turističke organizacije u Laktašima.

Iz te organizacije otkrivaju da je neobična kugla, koja privlači sve veći broj znatiželjnih ljudi, teška blizu 10 tona. Ima prečnik od oko dva metra, a do nje se dolazi utabanim i obilježenim šumskim putem, zbog čega je česta destinacija rekreativaca, šetača i posjetiltelji poznate banje "Slatina".

- Otkrivena je prije nekoliko godina. Do pola je ukopana u potok, koji u tijekom ljeta presušuje, a na površini kugle su udubljenja u njenom centralnom dijelu. Još uvijek nije utvrđen nastanak i porijeklo kugle, zbog čega o tome postoje brojne nevjerojatne teorije i vjerovanja - navode iz Turističke organizacije Laktaša.

Prema riječima mještana, jedna od teorija je da je stijena dobila oblik kugle zahvaljujući procesima erozije. Postoje i priče da su je napravili praljudi, a neki su čak spremni da utvrde da je kugla zapravo meteorit, koji je nekada davno pao iz svemira.

S druge strane, jedan mještanin "Slatine", ističe da ovakvih kugli, istina manjih dimenzija, ima na teritoriji cijele općine, te da su ih ljudi ranije koristili kao građevinski materijal ili su s njima ukrašavali dvorišta, piše Srpskacafe.